
De inkomsten uit de kilometerheffing voor vrachtwagens zijn vorig jaar – ondanks een forse dip tijdens de eerste lockdown - verder gestegen. Tegen het einde van 2020 werden zelfs records gebroken. Maar dat zegt niets over de beladingsgraad.
De kilometerheffing genereerde vorig jaar 736 miljoen euro inkomsten, meldt Viapass. In 2019 was dat 717,4 miljoen euro. De stijging is voor rekening van Vlaanderen (474,8 miljoen euro opbrengst tegenover 451,2 miljoen euro in 2019). Dat komt omdat de tarieven in Vlaanderen in juli stegen, maar ook en vooral omdat er meer werd gereden. De opbrengsten in Wallonië (251,7 miljoen euro tegenover 256,1 miljoen euro in 2019) en Brussel (9,5 miljoen euro tegenover 10,1 miljoen euro in 2019) vielen licht terug.
Impact coronacrisis
De coronacrisis heeft vorig jaar een duidelijke impact gehad op het vrachtverkeer ten tijde van de eerste golf. Het verkeer viel op het dieptepunt - eind maart/begin april - met ruim een vijfde terug en het aantal gereden kilometers met 2%. In het derde en vierde kwartaal werd een herstel genoteerd. Vooral in het slotkwartaal was er heel wat activiteit. Op sommige werkdagen werden toen records gebroken van meer dan 156.000 vrachtwagens op een dag. Viapass duidt wel dat het enkel kan spreken over de door haar gemeten cijfers en dat deze bijvoorbeeld geen indicatie zijn voor de beladingsgraad van de vrachtwagens tijdens het coronajaar.
Meer Belgische trucks
Het aandeel kilometers afgelegd door vrachtwagens met Belgische nummerplaat nam vorig jaar toe tot 47,2%, tegenover 46,9% in 2019. De verklaring daarvoor is volgens Viapass dat de Belgische trucks na een dip, zoals na een vakantieperiode en in dit geval na coronamaatregelen, sneller weer aan de slag gaan en dat voor de buitenlanders met enkele weken vertraging gebeurde.
Na de Belgen zijn de Polen verantwoordelijk voor de meeste kilometers (10,1%). Dan volgen de Nederlanders (10,0%), de Roemenen (6,1%), de Litouwers (4,6%), de Duitsers (3,8%), de Fransen (2,9%), de Luxemburgers (2,5%) en de Bulgaren (2,4%). De vier Oost-Europese landen zijn goed voor 23,2% van de gereden kilometers.
Het aandeel van tolkilometers afgelegd door Euro 6-vrachtwagens steeg verder tot net geen 76%.
De coronacrisis had geen impact op het aantal overtredingen. Van alle vrachtwagens was 99,2 procent volledig in orde, een percentage dat stabiel gebleven is.
Gevolgen van de brexit
Voor 2021 wacht Viapass de extra opdracht om de administratieve gevolgen van de brexit op te volgen. Zo is de kilometerheffing in Vlaanderen en Brussel een belasting, maar in Wallonië een retributie waarop btw betaald moet worden. Dat laatste zal een stuk complexer worden voor de controle en de opvolging van correcte afdrachten van de Britse truckers.
Philippe Van Dooren