
Het nieuwe magazine van Flows bundelt een tiental reportages over breakbulk. Onze redacteur polste naar het belang van breakbulk voor het goederenspoor. U leest zijn verslag hier vandaag.
DB Cargo Belgium rijdt sinds juni 2020 met een eigen licentie op het Belgische spoornet. Het bedrijf is intussen al gegroeid van een organisatie met 64 mensen naar een met 250 medewerkers. “Staal is belangrijk voor de ontwikkeling van DB Cargo Belgium. In de Antwerpse haven bedienen we momenteel een vijftal terminals en we willen dat aantal verder uitbreiden”, zegt Jo Goyvaerts, head Rail Services Belgium bij DB Cargo Belgium.
De Duitse spooroperator heeft in het breakbulksegment en meer bepaald in het vervoer van staal, al verschillende klanten in de haven van Antwerpen aan zich kunnen binden. Hij kan via de DB Groep terugvallen op een internationaal netwerk en een park van 2.700 locomotieven en 80.000 wagons. “Het netwerk van DB Cargo stopt niet aan de grenzen. Zo kunnen we in België, Nederland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Slovakije, Polen enzovoort met eigen tractie rijden. De wagons staan altijd volledig onder controle van DB Cargo. Dat is belangrijk voor onze klanten”, zegt Goyvaerts.
‘Single wagon load’-systeem
In tegenstelling tot sommige andere operatoren gelooft DB Cargo sterk in het ‘single wagon load’-systeem, waarbij klanten vanaf een enkele wagon kunnen boeken. “Wij blijven het ‘single wagon load’-vervoer ontwikkelen. Het is zeer kostengenererend maar we geloven erin omdat het de mogelijkheid biedt om meer vrachtwagens van de weg te halen. We willen dat systeem ook in België uitbouwen. We zijn nu aangesloten op een vijftal terminals in de haven van Antwerpen waarvan we de staallading verzamelen om ze gebundeld richting Duitsland te vervoeren. Het systeem slaat zeer goed aan in Antwerpen. We bedienen nog niet heel de haven maar willen wel verder uitbreiden”, benadrukt Goyvaerts.
Papier, hout en grote stukken
Naast staal vervoert DB Cargo ook papier, hout en grote stukken als breakbulk. “Het papier komt vanuit Scandinavië naar België. Wat het hout betreft, zouden we 500.000 ton aan houtstammen per spoor naar Antwerpen kunnen vervoeren vanuit Duitsland maar alle stations zitten vol en er zijn ook onvoldoende wagons en treinen”, legt hij uit.
Ook voor het vervoer van grote stukken beschikt de spooroperator over speciaal materieel. “Onze collega’s in Duitsland hebben hiervoor de nodige expertise en die kunnen we ook in Antwerpen inzetten. Voor brede platen beschikt DB Cargo over zogenaamde ‘SLPSU’-wagons, waarvan het laadplatform schuin kan gezet worden zodat de lading niet buiten gabariet is”, zegt Goyvaerts.
Groeiende markt
Voor het vervoer van staal beschikt de operator over speciale zesassige wagons. “Dat is een groeiende markt. Er is zo’n vraag naar staaltransport dat de treinen propvol zitten en we rollend materieel moeten bijbestellen. Voor het vervoer van coils zijn de wagons uitgerust met zogenaamde ‘wiegen’ waar de coils inpassen. Bij het vervoer van staalplaten en -buizen komt heel wat kennis kijken. Zo moet rekening gehouden worden met de juiste gewichtsverdeling en de asbelasting, maar de stouwerijen zijn daar goed mee vertrouwd”, zegt Goyvaerts.
Uitdagingen
Als belangrijkste uitdagingen voor de toekomst ziet hij de verdere groei op de Belgische markt. Sinds 2020, toen DB Cargo Belgium de eigen licentie voor het Belgische spoornet verwierf, is het bedrijf gegroeid van 64 naar 250 medewerkers. “We willen meer terminals in de haven van Antwerpen ontsluiten, maar daarvoor hebben we meer capaciteit nodig, zowel mensen als rollend materieel”, besluit hij.
Lineas
De redactie vroeg bij Lineas, de andere grote speler in België, meermaals naar hun inzichten over breakbulk, maar kreeg geen reactie.
Koen Heinen
be.dbcargo.com (staal)
Wilt u dit artikel in printversie lezen? U krijgt ons magazine op eenvoudig verzoek. Mail uw naam en adres naar [email protected] en u krijgt het gratis toegestuurd.