Green eMotion is een project dat in 2011 door de Europese Commissie is opgestart om elektrische voertuigen te promoten. Het pas binnen het voornemen om tegen 2050 de CO2 emissies in Europa met 60% te verlagen. De 43 partners in het project zijn constructeurs, de industrie, steden en onderzoeksinstellingen. Binnen dat project rijden al 2.000 elektrische voertuigen en zijn 2.500 oplaadpunten geïnstalleerd.
Om aan te tonen dat elektrische voertuigen niet alleen in de steden een toekomst hebben, zijn zeven teams vanuit Milaan, Wenen, Belfast/Dublin, Straatsburg, Hannover, Essen en Parijs tot in Brussel gereden. Ze werden verwelkomd door Kallas, die van de gelegenheid gebruik maakte om te herhalen dat elektrische voertuigen de levenskwaliteit in de steden drastisch kunnen verbeteren. Daarbij benadrukt hij dat ook het openbaar vervoer, de openbare diensten en de goederendistributie hun steentje kunnen bijdragen.
“Maar eerst moet de infrastructuur ontwikkeld worden. De lidstaten werken nu aan doelstellingen en richtlijnen om de uitrol van de eletrische voertuigen te bevorderen. Tegen 2020 moeten elektrische voertuigen minstens in alle steden en buitenwijken kunnen rijden, alsook in dichtbewoonde streken. Zonder voldoende laadinfrastructuur zal men deze voertuigen te weinig aankopen,” zei Kallas.
Ook vindt hij dat meer gewerkt moet worden aan een echte interoperabiliteit. Dat is een hoeksteen van Kallas’ beleid om de inzet van elektrische voertuigen te stimuleren. “Wij moeten absoluut vermijden dat een situatie ontstaat dat een voertuig niet van Frankrijk naar Tsjechië kan rijden, omdat de stekkers of de betalingssystemen voor het opladen van de batterij niet dezelfde zijn”. Hij hoopt dan ook dat de resultaten van het project Green eMotion ertoe zullen leiden dat interoperabele systemen worden ontwikkeld.