Bij de Nederlandse scheepswerf Groeneveld bouwen ze momenteel twee nieuwe ‘pallet shuttle barges’ voor Blue Line Logistics. Ze zullen vanaf april en mei volgend jaar aansluiten bij de ‘Zulu 1’ en ‘Zulu 2’. Qua constructie wijken ze licht af van de eerste exemplaren. “Het zijn geen catamarans meer. Om op de Kempische kanalen te varen mag de diepgang maximaal 2,10 meter zijn. Met de catamarans halen we dat niet”, zegt Antoon Van Coillie van Blue Line Logistics.
Eigen kraan
De schepen krijgen ook een andere aandrijving. In plaats van een hydraulische motor krijgen ze een Z-drive, een roerpropeller waarvan de schroef 360 graden om zijn eigen verticale as draait. Dat zorgt voor een maximale manoeuvreerbaarheid in alle richtingen. De lengte van de schepen blijft dezelfde. “We hebben veel geleerd van de eerste schepen. Voor de rest is het dezelfde manier van werken”, zegt Van Coillie.
Ondertussen bereidt hij zich voor op een verdere vlootuitbreiding. “Afhankelijk van de contracten komen er nog meer schepen. We blijven vooruitgang boeken", klinkt het.
De schepen zijn uitgerust met een eigen kraan en hebben een vlak laadoppervlak. Ze kunnen zowel palletten als big bags en rolcontainers vervoeren. Eerder deze maand maakte een van de zulu’s een testvaart met afval in rolcontainers tussen Laakdal en het Oost-Vlaamse Lovendegem. In de toekomst plant Blue Line Logistics om in opdracht van intercommunale IOK ook met afval tussen Geel en Mol te varen.
Onbemand
Binnen een paar jaar hoopt Van Coillie zijn schepen onbemand te laten varen. “We onderhandelen erover met de Vlaamse Waterweg. Vooraleer het zover is, moet er nog een duw gegeven worden op het vlak van wetgeving en reglementering. De technologie bestaat. Ze moet enkel omgevormd worden naar de binnenvaart. De zuluschepen worden nu al digitaal gestuurd. Persoonlijk zie ik een transitieperiode met schippers nog aan boord. Daarna zullen ze het schip controleren vanop een andere locatie”, legt hij uit.
“De kleine binnenvaart is geen concurrent voor de grotere schepen. Ze creëert jobs. Momenteel is er een tekort aan binnenvaartpersoneel. De opleiding blijft een heikel punt. Bovendien moet een kapitein ter lange omvaart die naar de binnenvaart wil overstappen eerst drie jaar matroos spelen. Daar moet iets aan gedaan worden. We moeten de kleine binnenvaart moderniseren. Ze biedt een oplossing voor de congestie op de wegen”, besluit Van Coillie.
Koen Heinen