Nieuw opleidingscentrum helpt bedrijven North Sea Port aan personeel

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Gentse haven haven Gent North Sea Port
North Sea Port (Gent) © Stad Gent

Op de Nederlands-Vlaamse top in Den Bosch is het nieuwe grensoverschrijdende werk- en opleidingscentrum North Sea Port Talent boven de doopvont gehouden. De nieuwe samenwerking moet havenbedrijven aan personeel helpen.

Met de ondertekening van een intentieverklaring op dinsdag 31 januari 2023 bezegelden de Stad Gent, VDAB Oost-Vlaanderen, de Nederlandse tegenhanger UWV, North Sea Port en VeGHO (de havenafdeling van Voka) alvast het voornemen om nog dit jaar van start te gaan met het grensoverschrijdende werk- en opleidingscentrum in het havengebied, genaamd ‘North Sea Port Talent’.

Vacatures invullen

North Sea Port Talent zal bedrijven in de haven helpen om de juiste profielen aan te trekken. Het centrum luistert bij ondernemers welke problemen ze ondervinden om hun vacatures in te vullen en gaat dan op zoek naar geschikte kandidaten uit Vlaanderen, Nederland en daarbuiten.

Ook voor de opleidingsnoden van de bedrijven in de haven zoekt het centrum een passend antwoord. Het nieuwe centrum moet daarnaast helpen om het havengebied te promoten als aantrekkelijke werkplek, want voor vele potentiële medewerkers is de haven tot op vandaag nog onbekend terrein.

“Ons havengebied is één economische regio en dus ook één tewerkstellingspool. Omdat daar een landsgrens doorloopt, is het soms complexer dan nodig om mensen aan het werk te helpen. Ik ben dan ook trots dat we met partners uit beide landen de handen in elkaar slaan en grensoverschrijdend samenwerken”, zegt Bram Van Braeckevelt (Groen), Gentse schepen van Werk.

Grensarbeid

Het beleid lijkt zo gehoor te geven aan de bezorgdheden van het havenbedrijf North Sea Port. Bij de voorstelling van de jaarcijfers van North Sea Port zei CEO Daan Schalck dat de organisatie van grensarbeid de grootste uitdaging is sinds de grensoverschrijdende fusiehaven vijf jaar geleden in het leven werd geroepen. Zo onderzoekt North Sea Port de mogelijkheid om een kantoor te openen in een voormalig douanegebouw om de problematiek aan te pakken. Dat gebouw zou dan beschikken over een Belgische en Nederlandse voordeur om in te spelen op de verschillende wetgevingen van België en Nederland.

“North Sea Port staat voor 102.000 directe en indirecte jobs. De 550 bedrijven in het havengebied zijn altijd op zoek naar medewerkers om de socio-economische motor in de havenregio draaiende te houden. Met deze grensoverschrijdende samenwerking bouwen we samen verder aan onze Europese tophaven”, aldus Schalck.