Transuniverse Forwarding: “Overname nichespelers geeft slagkracht”

Flowsmagazine, Transport
Flowsredactie
Olivia en Frank Adins
Olivia en Frank Adins © Transuniverse Forwarding

Transuniverse Forwarding profileert zich als een unieke groupagespecialist. In het Flowsmagazine van december een relaas over dat familiebedrijf dat de voorbije jaren in het oog sprong met een reeks overnames. En nog meer bedrijven blikken in dat Flowsmagazine terug op het voorbije jaar.

De bedrijfsgeschiedenis van Transuniverse Forwarding, gestart in 1983 en gevestigd in Wondelgem nabij Gent, heeft een atypisch karakter. Terwijl veel bedrijven rond de kerktoren starten, begon het bedrijf van de familie Adins met verbindingen op Irak en Iran. “Later zijn we ook markten als Griekenland, Turkije en Italië beginnen aanbieden”, zegt oprichter Frank Adins.

Verre bestemmingen

Waar Transuniverse Forwarding in het verleden uitsluitend als nichespeler in de groupage fungeerde, kan het vandaag uit de voeten als allrounder, maar verre bestemmingen blijven wel deel uitmaken van het DNA van het bedrijf. In 2006 verscheen ook Olivia Adins als tweede generatie op het toneel. Ze begon onderaan de bedrijfsladder, maar maakt intussen al enige tijd deel uit van het directiecomité, dat uit zeven leden bestaat. “We hebben bewust geen CEO, want we nemen de beslissingen in ons directiecomité gezamenlijk. In het directiecomité zijn verschillende expertises vertegenwoordigd: van IT en sales tot juridische zaken. Vandaag kun je het ook niet anders meer doen in een complexe wereld”, zegt Olivia, die zelf gespecialiseerd is in douaneafhandelingen.

Overnames

Transuniverse Forwarding groeide de afgelopen veertig jaar gestaag en zette de laatste jaren sterk in op een ‘buy & build’-strategie met een reeks doordachte overnames. “Schaalgrootte is doorslaggevend in onze sector”, vertelt Frank. “Zo kunnen wij dankzij ons marktleiderschap voor groupage op Turkije, Griekenland en Portugal onze dienstverlening verfijnen van – bij manier van spreken – een envelop tot grotere deelzendingen. Op andere bestemmingen, zoals Ierland, hadden we die volumes niet. Door Ierlandspecialist GC Trans over te nemen (in 2018, red.) hebben we die schaalgrootte nu wel. Zo creëer je meer slagkracht en een aanzuigeffect voor potentiële klanten.”

Multimodaliteit

Drie jaar geleden ontvouwde Transuniverse Forwarding concrete plannen om samen met zijn Turkse partner Ekol Logistics een multimodale site van 40 hectare te ontwikkelen aan het Kluizendok in de haven van Gent. De coronacrisis besliste er anders over. “Wij wilden en konden zo’n project niet alleen trekken en zijn daarom een andere koers gaan varen door strategische overnames te doen”, legt Frank uit. “Als we een bedrijf overnemen, moet het aansluiten bij onze niche en expertise. Zo haal je extra knowhow en een stuk marktsegment binnen, wat uiteindelijk onze voorkeur geniet boven het investeren in grootschalige vastgoedprojecten. Van nature zijn we ook geen asset-based bedrijf.”

Dat wil allerminst zeggen dat Transuniverse Forwarding niet inzet op een multimodale strategie. “Het is en blijft een hot topic vandaag. Bovendien werken we vandaag al multimodaal. We hebben eigen containers en zendingen naar bijvoorbeeld Turkije die met de vrachtwagen opgehaald worden, per trein richting de haven gaan om daar dan verscheept te worden. We blijven de ogen openhouden om opportuniteiten uit te bouwen. Het DNA van een Gentse expediteur is sowieso anders dan dat van zijn Antwerpse evenknie”, aldus Olivia.

Antwerpen

“Als je echt een maritieme speler wil zijn, moet je in het Antwerpse actief zijn. In het verleden hebben we die stap wel ooit gezet, maar door omstandigheden zijn we daarmee gestopt. Als we opnieuw in het maritieme willen groeien, zal dat moeten gebeuren via een overname in het Antwerpse om de nodige expertise binnen te halen. Die stap sluiten we niet uit”, vult Frank aan.

Ook de komende jaren blijven we zoeken naar opportuniteiten

Door de sputterende wereldeconomie zijn ze bij Transuniverse Forwarding behoedzaam voor de toekomst. “We komen uit een tijdperk dat je in onze sector blij mocht zijn als je bij je klanten een procentje opslag kon bedingen. Vandaag kunnen we niet anders dan onze prijzen aan te passen om zowel de transportgerelateerde als de niet-activiteitgerelateerde stijgende kosten door te rekenen. Zo staat er onder meer een loonindexatie van 10 tot 12% voor de deur. Daar komt naar schatting nog een toename van 200.000 à 300.000 euro aan kosten bij voor de verwarming van ons bedrijf. Dat is een serieuze hap uit ons budget”, legt Frank uit.

20% minder

Om mogelijke schokken te incasseren, vervangt Transuniverse Forwarding bepaalde personeelsleden, die bijvoorbeeld met pensioen gaan, niet. “Sinds oktober voelen we dat bepaalde zaken beginnen te sputteren. Uit sommige locaties zien we voor de import het aantal zendingen al met 20% afnemen. Bepaalde klanten hebben hun productie tijdelijk stilgelegd door de torenhoge energiefacturen. Dat is ook omzet die wij straks niet zullen zien.”

Beleid laat steken vallen

De beleidsmakers laten steken vallen, vindt Frank: “In België wordt de automatische loonindexatie gehanteerd, maar omringende landen doen dat niet. Dat zal er ongetwijfeld toe leiden dat bepaalde business straks ons land verlaat.” Ondanks de sombere vooruitzichten voor de economie blijft er ook ruimte voor optimisme. “De coronacrisis heeft aangetoond dat onze sector een cruciale rol speelt in het economische weefsel, in welke vorm dan ook. Ook de komende jaren blijven we zoeken naar opportuniteiten. We geloven bovendien in ons eigen kunnen”, besluit Frank.

Yannick De Spiegeleir