Instituut Wegtransport (ITLB): “Kostprijs wegvervoer +13% in 2023”

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Rij geparkeerde vrachtwagens
Rij geparkeerde vrachtwagens © Bart Timperman

In 2023 zal de kostprijs van het wegtransport andermaal ongezien toenemen. Dat becijferde het Instituut Wegtransport en Logistiek België (ITLB). Voor het nationaal vervoer bedraagt de prognose een toename van 13,28%, voor internationaal vervoer 12,32%.

De voortdurende prijsstijgingen van onder meer diesel laten zich al even voelen in de kostprijs van wegtransport en die evolutie zal zich in 2023 verderzetten, zo blijkt duidelijk uit de analyse van ITLB. Ook onder meer de verwachte indexatie van de lonen van meer dan 10% en een forse stijging van de aankoopprijs van voertuigen zijn parameters die hun stempel drukken op de recordprognose. En dan zijn er nog de indexaties en verhogingen van de kilometerheffing in de gewesten in ons land, maar bijvoorbeeld ook in Duitsland.

Door de volatiele economische situatie heeft ITLB overigens beslist om in tegenstelling tot voorgaande jaren niet slechts één rapport te publiceren over de verwachte transportprijs, maar ITLB zal om de drie à vier weken een nieuwe, aangepaste prognose de wereld insturen.

Doorrekenen

Volgens beroepsfederatie Febetra blijft de boodschap dezelfde als in de voorgaande maanden. “Transporteurs hebben geen andere keuze dan de stijging van de kostprijs integraal door te rekenen aan hun klanten. Deze prognose van ITLB geeft hen een duidelijk zicht als er nieuwe afspraken gemaakt worden.” Febetra verwacht weinig problemen om de kosten doorgerekend te krijgen. “Er heerst nog altijd een capaciteitskrapte op de markt. Vervoerders staan dus stevig in hun schoenen aan de onderhandelingstafel.”