Spontane staking legt binnenvaart op Vlaamse vaarwegen stil (update)

Nieuws, Transport
Koen Heinen
20220516 Sluis Evergem
Het sluizencomplex van Evergem op de Ringvaart rond Gent © De Vlaamse Waterweg

Update 13.00 uur

Bij de Vlaamse Waterweg brak donderdagavond een spontane staking uit. De sluizen werden niet bediend waardoor het scheepvaartverkeer stil lag. Om 12.00 uur kwam het tot een akkoord. Rond 13.00 uur verliep alles weer normaal.

Aanleiding voor de spontane staking was het niet nakomen van afspraken over statutaire benoemingen van een vijftigtal mensen. Die benoemingen zouden nu plots niet meer doorgaan. De vakbonden vinden dat onaanvaardbaar en willen alles uit de kast halen voor de werknemers.

Overleg

Vrijdagmorgen startte een overleg tussen directie en vakbonden. Tijdens dat overleg werd verder gestaakt. Woordvoerster Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg liet al meteen weten dat de directie er alles aan zou doen om tot een akkoord te komen. 

Om 12.00 uur kwam het bericht dat er een akkoord werd bereikt. “We hebben een akkoord tussen de vakbond van de binnenvaartbegeleiders en de directie van de Vlaamse Waterweg”, liet Liliane Stinissen, woordvoerder van de Vlaamse Waterweg weten. “Inhoudelijk heb ik nog geen informatie, maar het goede nieuws is dat alle binnenvaartbegeleiders opnieuw aan het werk gaan.” 

Tegen 13.00 uur werden alle sluizen opnieuw bediend.