Gaslek op goederentrein in Gent: hinder voor spoorvervoer (update)

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
20220927 Vormingsstation Gent-Zeehaven
Vormingsstation Gent-Zeehaven © Infrabel - Francois De Ribaucourt

Update van dinsdag 27 september 13.13 uur

Het goederenvervoer over het spoor ondervond deze ochtend – dinsdag 27 september – ernstige hinder door een gaslek op een goederentrein in het vormingsstation van Gent-Zeehaven. Intussen is de perimeter verkleind en is de impact op het spoorvervoer gering.

“Voor vertrek in het vormingsstation gebeurt er telkens een schouwing van de goederentrein. Bij de inspectie werd een gasgeur waargenomen en hebben onze mensen ter plaatse meteen de brandweer verwittigd”, zegt Infrabelwoordvoerder Thomas Baeken. De brandweer besliste uit voorzorg meteen om een ruime veiligheidsperimeter in te stellen.

Gaslek

Ter plaatse stelde de brandweer een gaslek vast aan een goederenwagon. “Omstreeks 10.00 uur gebeurde de eerste verkenning. Het gaat om een wagon gevuld met butadieen, een licht ontvlambaar gas.”

Omstreeks 10.30 uur was de perimeter nog steeds van kracht in het vormingsstation, de logistieke draaischijf voor goederenvervoer over het spoor in Gent, met ernstige hinder tot gevolg. 

Rond de middag besloot de brandweer de perimeter verder te verkleinen, waardoor momenteel slechts drie sporen in het station inactief zijn. “Hierdoor is de hinder voor het goederenvervoer bijna zo goed als weggewerkt”, aldus Baeken.