Een op vier werknemers in transport en logistiek buitenlands

Nieuws, Transport
Koen Heinen
Trucks op parking
Trucks op parking © Bart Timperman

Het aantal niet-Belgische werknemers in de sector transport en logistiek is de voorbije acht jaar bijna verdubbeld. Hun aandeel in het totaal aantal werknemers bedraagt 25,2%. Bulgaren vormen de grootste groep. 

Hr-dienstenbedrijf Acerta maakte een analyse van het aandeel buitenlandse werknemers in transport en logistiek op basis van de gegevens van 17.500 werknemers uit de sector. “Transport en logistiek gaat per definitie voorbij landsgrenzen. Hindernissen als taal en specifiek diploma, die in nogal wat sectoren spelen, spelen hier veel minder een rol”, aldus Acerta. Over alle sectoren heen is slechts 15% niet-Belg.

Bulgaren

De meeste buitenlanders die in België in transport en logistiek aan het werk zijn, zijn Bulgaren. Daarna komen werknemers uit Marokko, Roemenië, Frankrijk en Turkije. Over alle sectoren heen komen Bulgaren niet voor in de top 5 van niet-Belgen.

“De arbeidsmarkt noopt bedrijven om verder te kijken dan de eigen landsgrenzen. Er zijn verschillende mogelijke verklaringen waarom het aandeel  niet-Belgen het grootst is in de sector transport en logistiek. Transport stopt sowieso niet aan de grenzen en België is zowel een uitvoer- als een doorvoerland. In de sector is het gewoon om met internationale documenten te werken. Hier weegt een rijbewijs ook meer door dan een diploma van een specifieke opleiding”, zegt Leen Smeets, hr-expert bij Acerta Consult.

Een op vier werknemers in transport en logistiek buitenlands – Flows

Een op vier werknemers in transport en logistiek buitenlands

Nieuws, Wegtransport
Koen Heinen
Trucks op parking
Trucks op parking © Bart Timperman

Het aantal niet-Belgische werknemers in de sector transport en logistiek is de voorbije acht jaar bijna verdubbeld. Hun aandeel in het totaal aantal werknemers bedraagt 25,2%. Bulgaren vormen de grootste groep. 

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.