Onderzoek sociale fraude: JOST en parket treffen miljoenenschikking

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir

Na zes jaar onderzoek naar sociale fraude bij JOST Group treffen het transportbedrijf en het federaal parket een schikking. JOST Group zou ermee instemmen om 30 miljoen euro te betalen. De raadkamer van Luik moet de overeenkomst nog bekrachtigen.

Het was in 2017 dat speurders binnenvielen bij de Waals-Luxemburgse transportgroep JOST in een onderzoek naar ‘sociale dumping en mensenhandel’. Het federaal parket maakte zelf gewag van sociale fraude op grote schaal met een verlies van ongeveer 60 miljoen euro voor de Belgische sociale zekerheid. De huiszoekingen gebeurden omdat buitenlandse chauffeurs in België zouden ingezet zijn via schermvennootschappen in Roemenië en Slovakije. Nog in 2017 werd topman Roland Jost, samen met andere directeurs van JOST, enkele dagen gearresteerd en in 2019 volgde de inbeslagname van 240 trucks. JOST betaalde 7 miljoen euro borg om de vrachtwagens terug operationeel te krijgen.

Geen commentaar

Zes jaar na de start van het onderzoek lijkt het einde van de zaak nu in zicht. Volgens vakbond ACV-Transcom heeft JOST een schikking van 30 miljoen euro afgesloten met het federaal parket. Via zijn perswoordvoerder laat JOST weten geen commentaar te willen geven. ACV-Transcom ziet in de overeenkomst naar eigen zeggen de erkenning van de uitbuiting die de vakbond al jaren aanklaagt. ACV-Transcom stelt zich vragen bij de hoogte van het bedrag. “Je kunt je afvragen of met 30 miljoen de geleden schade is vergoed”, zegt Roberto Parillo, algemeen sectorverantwoordelijke bij ACV voor wegvervoer en logistiek.

Voorwaardelijke gevangenisstraf

Volgens de Waalse openbare omroep RTBF kregen Roland Jost en twee van zijn naaste medewerkers een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden opgelegd. Een sanctie die volgens de RTBF volgt op een bekentenis van hun kant met betrekking tot de beschuldiging van ‘mensenhandel’.

Door de schikking zou de strafzaak zijn einde kennen, maar de raadkamer van Luik, die in december bijeenkomt, moet het akkoord tussen JOST en het federaal parket wel nog bekrachtigen.

Yannick De Spiegeleir