Schipper protesteert tegen stremmen kanaal voor WK wielrennen (+video)

Nieuws, Transport
Koen Heinen
Kevin De Koninck ligt met schip 'Ancolia' onder openstaande brug in centrum Brugge
Kevin De Koninck ligt met schip ‘Ancolia’ onder openstaande brug in centrum Brugge © Kevin De Koninck

Schipper Kevin De Koninck heeft zondag met zijn schip ‘Ancolia’ actiegevoerd op het kanaal Gent-Oostende in Brugge. Hij ging er onder een openstaande brug liggen uit protest tegen de stremming van het kanaal voor het WK wielrennen.

Het parcours van het WK tijdrijden liep zondag door het centrum van Brugge. Daarvoor worden in de periode van 18 september tot en met 22 september de bruggen op het kanaal Gent-Oostende op meerdere tijdstippen niet bediend. De Vlaamse Waterweg stuurde hierover begin september een mededeling uit.

Zowel de Scheepsdalebrug als de brug aan de Dampoortsluis werden of worden al die dagen gedurende geruime tijd niet bediend. Voor beide bruggen was dat zondag het geval van 10.00 uur tot 18.00 uur. Ook vandaag maandag en morgen worden de bruggen overdag niet bediend. Op woensdag 22 september is er geen bediening in de namiddag.

Protestactie

De stremming van het kanaal voor de wielerwedstrijd lokte protest uit bij schipper Kevin De Koninck. Met zijn schip ‘Ancolia’ ging hij onder een van de openstaande bruggen liggen zodat die niet meer dicht kon. De politie kwam ter plaatse en de actie werd na korte tijd stopgezet. In een filmpje zegt de schipper dat hij een statement wilde maken en dat de binnenvaart net zoals het wegverkeer in de file staat door de gesloten bruggen.

Wat de gevolgen zullen zijn van zijn kortstondige actie, is nog niet duidelijk. “We zien het wel”, zegt De Koninck.

Koen Heinen