Euroterminal opent transitzone in Moeskroen voor Amazon-zendingen

Nieuws, Transport
Philippe Van Dooren
Opening transitzone Euroteminal
Opening transitzone Euroteminal © Logistics in Wallonia

Om de afhandeling van de douaneformaliteiten van goederen van en naar het VK te versnellen, opende Euroterminal in Moeskroen een transitplatform. De zone is ingericht voor het Spaanse expeditiebedrijf CACESA en dient vooral voor Amazon-zendingen.

Elke dag zullen tientallen vrachtwagens die goederen van Amazon tussen het vasteland en Groot-Brittannië vervoeren in de transitzone stoppen om er de douanetransitformaliteiten af te handelen. “Zo vermijden ze de files in de kanaalhavens en wordt aardig wat tijd bespaard. De transitzone dient in feite een beetje als een inlandhaven”, zegt Jean-Jacques Six, bestuurder van Euroterminal.

Dat bedrijf, een onderdeel van de Italiaanse groep ITLM (Italmondo), is al sinds 1991 in Moeskroen aanwezig. Het verzorgt onder meer logistieke diensten voor de e-commerce, zee- en luchtvrachtexpeditie en douanediensten. De transitzone is opgericht op vraag van de Spaanse expediteur CACESA Forwarding & Logistics, een dochter van IAG (Iberia/Britisch Airways). Dat bedrijf is al twee jaar actief op Liege Airport en was via Logistics in Wallonia op zoek gegaan naar een partner in de regio van Moeskroen om er een transitzone te creëren. De keuze viel dus op Euroterminal.

CACESA

“Wij stellen de ruimte voor de parking en de gebouwen ter beschikking, maar het is CACESA die er als douaneagent handelt”, legt  Six uit. De zone bestaat uit een afgesloten en beveiligde parking voor veertig vrachtwagens, kantoren waar de chauffeurs administratieve taken kunnen vervullen en sanitaire voorzieningen. De installaties zullen het hele jaar door dag en nacht operationeel zijn.

Tijdswinst

Officieel mag het niet gezegd worden, maar de transitzone dient voor de zendingen van Amazon die vervoerd worden tussen het Verenigd Koninkrijk en het vasteland. Tijd is een belangrijke factor in de e-commerce. Door de chauffeurs in Moeskroen te laten stoppen om de formaliteiten af te handelen, bedraagt de tijdswinst gemakkelijk twee tot drie uur ten opzichte van Calais. Dagelijks zullen zo’n honderd vrachtwagens via de transitzone passeren.

De zone werd gisteren ingehuldigd door Brigitte Aubert, burgemeester van Moeskroen, in aanwezigheid van Zyad Mehalaine, managing director van Euroterminal (links op de foto) en Massimo Pozzi Chiesa (vice-voorzitter van ITLM).

Philippe Van Dooren