Containertruckers stappen op omwille van congestie in Antwerpen

Nieuws, Transport
Michiel Leen

De wachttijden voor containertransporteurs op de grote Antwerpse terminals brengen chauffeurs ertoe om ander werk te zoeken, melden verontruste Antwerpse transporteurs. Het is niet evident om vervangers te vinden voor de ritten van/naar de kaaien.

Trouwe Flowslezers weten dat de discussie rond de wachttijden aan de containerkaaien in de Antwerpse haven de transporteurs al langer een doorn in het oog is. De wachttijden beginnen nu ook gevolgen te hebben voor het personeelsbestand van de transporteurs. “Op korte tijd hebben drie chauffeurs bij ons ontslag genomen omdat ze de wachttijden, die niet zelden oplopen tot twee uur en langer, beu zijn”, zegt een Antwerpse vervoerder. “Ze willen hun job doen, en dat is: rijden, vooruitgaan. Niet telkens uren aanschuiven voor relatief korte ritten.” Volgens onze bronnen staan bij sommige spelers tot 10% van de wagens stil bij gebrek aan chauffeurs. 

Geen kandidaten 

Vervangers vinden is niet evident. “Ondanks oproepen via verschillende kanalen, eigen flyers en stickers: geen respons”, zegt onze bron. “Chauffeur blijft een knelpuntberoep. Ons goede track record als werkgever weegt niet op tegen de congestie die weer op precovid-levels is.” 

De transporteurs vragen om de gratis nachtopening naar de containerterminals op de Antwerpse rechteroever uit te breiden. En ze willen een heraanleg van enkele punten, bottlenecks bij het aanschuiven. Want die leiden tot verkeersagressie en ongevallen in de wachtrijen.

Michiel Leen