Trendbreuk: Belgische vervoerders reden meer kilometers in Duitsland

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
LKW-Maut Duitsland
LKW-Maut Duitsland © Toll Collect

Belgische vrachtwagens legden in het eerste halfjaar van 2021 14,5% meer kilometers af op Duitse snelwegen dan in het eerste semester van 2020. “Heuglijk nieuws, maar geen reden tot overdreven optimisme”, zegt Philippe Degraef (Febetra).

De directeur van Febetra houdt de cijfers van de Mautkilometers die Belgische vervoerders afleggen, al jaren nauwgezet bij. Ze zijn een belangrijke indicator van de concurrentiepositie van de Belgische transporteurs in het internationale wegvervoer.

Corona

Wie de vergelijking maakt tussen 2021 en 2020 moet uiteraard ook het effect van de coronapandemie in rekening brengen. In absolute cijfers legden de Belgische vervoerders 75,3 miljoen Mautkilometers af in Duitsland in het eerste semester van dit jaar: dat is 14,5% meer dan de 65,5 miljoen kilometers in het eerste semester van 2020. “Die vergelijking loopt weliswaar een beetje mank, omdat het wegvervoer in 2020 veel zwaarder door corona getroffen werd dan dit jaar”, erkent Degraef. “Maar zelfs als je daar rekening mee houdt, hebben de Belgische transporteurs een puike prestatie weten neer te zetten.”

Het is voor het eerst sinds lang dat de Belgische vervoerders uitgesproken pluscijfers laten optekenen in de Mautstatistieken van de BAG (Bundesamt für Güterverkehr). “Vooral hoopgevend is dat de Belgische vervoerders met hun +14,5% een stuk beter scoren dan het gemiddelde (+ 6,5%) en niet meer in de hoek zitten waar de zwaarste klappen vallen.”

Verre droom

Toch waarschuwt Degraef voor overdreven optimisme. “Of onze Belgische transporteurs definitief uit het dal aan het kruipen zijn, zal pas over enkele maanden blijken. En zelfs als dat het geval zou zijn, dan nog blijft een evenaring van de kilometerprestaties van vijftien jaar geleden een verre droom. Het aantal Mautkilometers afgelegd door in België ingeschreven vrachtwagens is sinds 2007 met bijna 50% gedaald.”

Yannick De Spiegeleir