Tankwagenbehandelaar Tankterminal NV breidt uit naar Zeebrugge

Nieuws, Transport
Roel Jacobus
Servicecentrum voor tankwagens
Servicecentrum voor tankwagens © Tankterminal NV

Dienstverlener voor tankwagens Tankterminal NV vraagt een vergunning voor een nieuw tankstation in Zeebrugge. Dit wordt de zesde vestiging van een Belgisch-Nederlands netwerk met als sterke man de bekende CEO van Picanol, Luc Tack.

Tankterminal NV uit Lokeren heeft in Zeebrugge een vergunning aangevraagd voor een vrachtwagentankstation voor diesel, ad blue en lng. Het gekozen terrein ligt langs de doodlopende Hulkstraat in de Transportzone, niet ver van de expresweg N31. De aanvraag omvat het inrichten van een overdekte, vloeistofdichte piste met vulplaatsen voor vijf vrachtwagens tegelijk. Het onbemande tankstation zal 24/7 openbaar toegankelijk zijn.

“Met een lng-tankstation wenst Tankterminal verder in te zetten op de vergroening van het vrachtwagenpark”, leert de begeleidende nota. “We verwachten een bescheiden start met een zevental lng-tankbeurten per dag, op jaarbasis goed voor een kleine tweeduizend kubieke meter lng. We hopen dat het aantal trucks op lng de komende drie jaar drastisch zal toenemen. Als ‘best case scenario’ zullen we evolueren naar dertienduizend m³ lng per jaar.”

Lokeren, Gent en Meer

Aangezien de sector nog in een overgangsfase zit, wordt ook nog diesel aangeboden. “Hiervan verwachten we een 175-tal tankbeurten per week, goed voor een doorzet van 5.500 m³ diesel per jaar. Wanneer in de toekomst het aantal lng-tankbeurten toeneemt, zal het aandeel van de dieselaangedreven voertuigen dalen.”

De groep Tankterminal NV exploiteert servicevestigingen voor tankwagens in Lokeren en Gent-Zeehaven, werkt samen met Unidet NV in Meer-Hazeldonk en heeft dochterbedrijven in Rotterdam en Groningen. Hun dienstenpakket omvat onder meer tankreiniging (food, chemie en bulk), opwarmen van lading, opslag en beheer, parkeerfaciliteiten en tankstation. De aanvraag in Zeebrugge, waarvan het openbaar onderzoek loopt tot 12 september, omvat alleen een tankstation.

Luc Tack 

Tankterminal NV kende in 2020 een omzetsprong van 11,6 naar 25,3 miljoen euro. De 361.696 euro winst na belasting werd toegevoegd aan de over te dragen winst van de vorige jaren, die daarmee tot 1,7 miljoen euro oploopt. Lokeren en Gent tellen samen veertien werknemers.

Hoofdaandeelhouder van de vennootschap is ‘serieel’ textielondernemer Luc Tack uit Oostrozebeke. Hij is internationaal bekend als gedelegeerd bestuurder van weefmachinebouwer Picanol uit Ieper.

Roel Jacobus