Zomer: vrachtwagenspotter James Vanryckeghem droomt van Amerika

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Truckspotter James Vanryckeghem
Truckspotter James Vanryckeghem © Yannick De Spiegeleir

In onze zomerreeks richten we deze week onze spots op spotters. Vandaag: vrachtwagenspotter James Vanryckeghem, die er wekelijks op uittrekt om honderden vrachtwagens te fotograferen langs Vlaamse snelwegen.

Als ‘Truck Spotter James’ deelt Ingelmunsternaar James Vanryckeghem (48) honderden foto’s via zijn Facebookaccount. Hij is zelf vrachtwagenchauffeur van beroep bij de Anzegemse pluimveehandel Haerinck. Na zijn uren vind je hem terug op bruggen en viaducten over Vlaamse snelwegen met zijn fototoestel. “Ik hou ervan om Vlaanderen te doorkruisen, want op andere locaties kom je ook vrachtwagens tegen van andere firma’s met diverse beletteringen. Sommige plekken lenen er zich beter toe omdat chauffeurs er trager moeten rijden. Maar ik kom overal: van de kust tot Limburg.” James weet er de plekken uit te kiezen om glimmende DAF’s, Scania’s of Volvo’s te fotograferen. Voor dit interview ontmoeten we hem op de brug over de E17 in Deinze. Vragen stellen doen we tussen het fotograferen door, want James wil zoveel mogelijk trucks op foto hebben.

En zijn passie mag wat kosten. “Ik heb 3.000 euro gespendeerd aan mijn fototoestel. Ik kan er tot op 800 meter afstand scherpe foto’s mee maken”, vertelt de fiere vrachtwagenspotter. Per namiddag dat hij erop uittrekt, neemt hij reeksen van honderden foto’s die hij nadien met de naam van de firma deelt op Facebook.

Claxonneren

Zijn voornaamste motivatie? De appreciatie. James is gekend bij veel vrachtwagenchauffeurs en transportbedrijven door de honderden foto’s die hij deelt via sociale media. “Langs de weg claxonneren chauffeurs vaak als ze mij zien staan en op Facebook vinden mensen het fijn als ze hun vrachtwagen op de foto zien staan. Dat geeft voldoening. Daar doe ik het voor.” Al loopt zijn hobby niet helemaal zonder slag of stoot. “In Limburg werd ik ooit aangesproken door een politiepatrouille die me kwam vragen waarom ik daar met mijn camera op de brug stond. Toen ik mijn motieven kenbaar maakte, reden ze gelukkig verder”, lacht James.

Truckchauffeurs ‘taggen’ elkaar op het profiel van James, waardoor zijn account alsmaar meer aan populariteit wint. “Jammer genoeg is mijn eerste account een tijd geleden gehackt, daardoor ben ik nagenoeg opnieuw moeten beginnen.” Een specifieke voorkeur voor een bepaald merk heeft de vrachtwagenspotter zelf niet. “Maar ik heb wel bewondering voor de vooruitgang die de constructeurs maken. In sommige truckcabines waan je je bijna in een salon.”

Speciale effecten

De West-Vlaming kreeg de liefde voor vrachtwagens mee van zijn vader, die ook truckchauffeur was. Zelf zit hij al een kwarteeuw achter het stuur. “En op een dag wil ik ook mijn zoon de passie doorgeven. Trucks worden geavanceerder met nieuwe snufjes. Ze zijn gepersonaliseerd met boodschappen of opschriften en de variatie aan mogelijke lichten voor speciale effecten zijn oneindig. Daarom maak ik graag ook al eens foto’s als de avond is gevallen”, vertelt Truck Spotter James. Hij maakt soms ook beelden voor organisatoren van truckruns of andere evenementen met vrachtwagens in de hoofdrol.

Ooit hoopt James foto’s te maken langs de snelwegen in de Verenigde Staten. “Amerikaanse trucks vastleggen op de gevoelige plaat: dat is een droom die ik nog koester. Amerikaanse vrachtwagens zijn dikwijls ook langer dan de Europese. Dat maakt het allemaal nog spectaculairder voor de foto.”

Foto’s van James Vanryckeghem kunt u zien op zijn Facebookaccount: ‘Truck Spotter James’

Yannick De Spiegeleir