Zomer: de vakantie van Benny Smets (Ninatrans) 

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Oud-wielrenner Eric Vanderaerden naast Benny Smets (Ninatrans) in de Tour de France
Oud-wielrenner Eric Vanderaerden naast Benny Smets (Ninatrans) in de Tour de France © Benny Smets

In onze zomerreeks doen we deze week de vakantieplannen uit de doeken van bekende mensen uit de maritieme en logistieke sector. Vandaag: Benny Smets, CEO van Ninatrans, over zijn bezoek aan de Tour de France en de familievakantie in Frankrijk.

Volgens de traditie is Benny Smets elke zomer van de partij op de Tour de France. Dit jaar kon hij zijn bezoek aan de hoogmis van het wielrennen niet beter plannen, want hij zag vorige week van dichtbij hoe Wout Van Aert zijn duivels ontbond op de Mont Ventoux en zich tot winnaar kroonde in een loodzware bergetappe. Smets koppelt het nuttige aan het aangename in de Ronde van Frankrijk. “Met een vaste groep ondernemers, ‘Ondernemers on Tour’, volgen we de Tourkaravaan enkele dagen mee dankzij een partnership met het Lottoteam. Het is netwerken én tegelijkertijd genieten van al het moois dat de streek, in dit geval de Provence, en de sport te bieden heeft.” 

Leren zwemmen

Frankrijk heeft sowieso een speciale plaats in het hart van de transportondernemer. De familie-uitstap naar Saint-Tropez aan de Côte d’Azur was jarenlang vaste prik voor het gezin Smets. “Dit jaar gaat enkel mijn jongste dochter mee en hebben we met enkele goede vrienden ter plaatse afgesproken.” (Smets heeft nog een dochter en zoon die hun hogere studies al hebben aangevat, red.). “Ik bewaar heel mooie herinneringen aan Zuid-Frankrijk. Door mijn drukke professionele verleden kon ik nooit lange tijd aaneengesloten met mijn kinderen spenderen, maar op reis was die tijd er wel. De momenten dat ik hen alle drie heb leren zwemmen tijdens een van onze vakanties, zullen mij altijd bijblijven.” 

Boeken

Hoe makkelijk kan hij het werk loslaten op reis? “Ik ben uiteraard telefonisch bereikbaar als dat écht nodig is en heb mijn laptop mee, maar de dagen dat ik de dag voor we op reis vertrokken tot diep in de nacht doorwerkte, zijn wel voorbij.” Op reis maakt de zaakvoerder van Ninatrans graag tijd om te lezen. “Ik koop regelmatig boeken door het jaar heen, maar op reis heb ik pas echt de rust om te lezen. Meestal zijn het boeken die gaan over marketing, management of digitalisatie in onze steeds veranderende maatschappij. Het lezen van een literair boek of een spannend verhaal is er al heel lang niet van gekomen. Of het moest het boek zijn dat mijn Nederlandse schoonzus geschreven en uitgebracht heeft. Daar moest ik natuurlijk wél tijd voor maken.” (‘Familiegeluk’ door B. Sevenstern, red.)

Bali

De transporteur denkt ook met veel plezier terug aan Azië als reisbestemming en meer specifiek aan zijn trip naar Bali. “Een échte droombestemming. Het boeddhisme en het zengehalte van de Oosterse cultuur, daar kunnen we hier in het gejaagde Westen nog wat van leren”, mijmert Smets. Zakelijk bezocht hij enkele jaren geleden Singapore. “Een kosmopolitische wereldstad en een indrukwekkend grote economische speler.” Ooit wil hij nog IJsland bezoeken. “Reizen is voor mij tot jezelf komen, buiten de gewone paden treden. De ongerepte natuur van dat land spreekt me heel erg aan.” 

En hoe verloopt de rest van de zomer? “Ik heb een goede verstandhouding met mijn managementteam waardoor we alles goed op elkaar kunnen afstemmen en taken van elkaar overnemen. Alleen op onze dienst planning is de stress tijdens vakanties wel groter. Het chauffeurstekort, dat tijdens het jaar al een uitdaging vormt, steekt dan nog feller de kop op omdat onze mensen hun verlof opnemen. Maar uiteindelijk ben ik al heel blij dat we met alle uitdagingen door COVID het voorbije anderhalf jaar, verder konden werken en daarnaast bovenal gezond zijn gebleven. Als bedrijf maar zeker ook als mens.”

Yannick De Spiegeleir

LEES OOK