Wereldprimeur: Port of Antwerp krijgt sleepboot op methanol (+video)

Nieuws, Transport
Koen Heinen
Een sleper van Port of Antwerp zal op methanol varen
Een sleper van Port of Antwerp zal op methanol varen © Port of Antwerp

Port of Antwerp zal een sleepboot ombouwen om te varen op methanol. De Europese Commissie heeft hiervoor het licht op groen gezet omdat een afwijking nodig is op de regelgeving. De zogenaamde ‘methatug’ zal begin 2022 operationeel zijn.

De ‘methatug’ maakt deel uit van het Europese ‘Fastwater’-project, dat de haalbaarheid van methanol als duurzame brandstof voor de scheepvaart wil aantonen. Omdat sleepboten vallen onder de regelgeving van de Centrale Rijnvaartcommissie (CCR) voor binnenschepen en dus ook onder die van het CESNI, het Europees Comité voor de opstelling van standaarden in de binnenvaart, was een afwijking nodig van de regelgeving. Het project werd anderhalf jaar geleden voor het eerst voorgelegd aan CESNI en na enkele aanpassingen voorgelegd aan de Europese Commissie. Die heeft nu het licht op groen gezet.

Fastwater

Het Fastwater-project is opgezet door een consortium van Europese maritieme onderzoeks- en technologieleiders waaronder Port of Antwerp. Als onderdeel van het project zal het havenbedrijf een van zijn sleepboten ombouwen om op methanol te kunnne varen. De studie voor de haalbaarheid van het project werd uitgevoerd door Multi. Het Zweedse Scandinaos heeft het schip volledig uitgetekend en Anglo Belgian Corporation staat in voor de ombouw van de motor, de methanoltanks en leidingen. Het Duitse Heinzmann past de injectoren aan.

Multi-fuelport

De haven van Antwerpen wil tegen 2025 uitgroeien tot een volwaardige multi-fuelport. De voorbije jaren werd al lng in de bunkermarkt geïntegreerd. In de toekomst moeten zee- en binnenschepen ook methanol, waterstof of elektriciteit kunnen bunkeren.

“De methatug is een volgende belangrijke stap in de transitie naar een duurzame en CO2-neutrale haven, waarmee we verschillende uitdagingen op technisch vlak en qua regelgeving hebben overwonnen”, zegt Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp.

“Net zoals met de hydrotug, de sleepboot op waterstof, bevestigen we met dit project nog maar eens onze voortrekkersrol op het vlak van energietransitie. Het ecosysteem van het Antwerpse havenplatform is hiervoor een ideale proeftuin op grote schaal”, besluit havenschepen Annick De Ridder.

In april van dit jaar nam Port of Antwerp nog drie nieuwe energiezuinige slepers in de vaart.

Koen Heinen