Fockedey gaat voor cng met grootste Belgische tankstation

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Grootste aardgastankstation Leuze
Grootste aardgastankstation Leuze © Enora

Het grootste cng-tankstation van het land is vrijdag in gebruik genomen in het Waalse Leuze-en-Hainaut. Transportbedrijf Fockedey en voertuigbouwer IVECO zijn partners van het tankstation waar per uur tien vrachtwagens kunnen tanken.

Het station in het industriepark van Leuze moet een antwoord bieden op de ontwikkelingen van aardgas binnen de sector van het goederenvervoer. Het is het bevoorradingspunt voor bedrijven in het park met vrachtwagens op cng. Een van de bedrijven is transportbedrijf Fockedey. Het Waalse familiebedrijf voert al 2,5 jaar tests uit met cng-trucks. “Het is een groen en op dit moment ook realistisch alternatief voor dieselvoertuigen, zowel voor korte als voor langere afstanden. De beschikbaarheid van tankstations is een belangrijke uitdaging voor de uitrol van voertuigen op aardgas”, dat zei Colas Fockedey van het gelijknamige familiebedrijf onlangs in een digitaal seminarie.

Regionale transporten

Ook bij intercommunale IDETA, dat partner is van de Waalse aardgaspionier Enora, zijn ze overtuigd van de voordelen van cng tegenover lng. “In tegenstelling tot lng, wordt cng ook ingezet voor regionale en nationale transporten en dus gebruikt door lokale bedrijven. Lng wordt veelal ingezet voor internationale ritten. Bovendien duurt de levenscyclus van cng-voertuigen langer”, zegt Olivier Bontems, directeur energie van IDETA.

Doornik

Enora wil geleidelijk aan dergelijke stations plaatsen in de verschillende industrieparken in Wallonië, om zo te helpen bij de energietransitie van de vrachtwagens. Een gelijkaardig project zal in 2022 openen in het industriepark Tournai-Ouest in Doornik.

Yannick De Spiegeleir