Volvo integreert geluidswaarschuwingen in elektrische trucks (+video)

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Elektrische vrachtwagen Volvo Trucks
Elektrische vrachtwagen Volvo Trucks © Volvo Trucks

Vanaf 1 juli moeten nieuwe elektrische voertuigen in de Europese Unie geluid produceren bij snelheden tot 20 kilometer per uur. Volvo Trucks schakelde experts in om een akoestisch waarschuwingssysteem te ontwikkelen voor zijn elektrische modellen.

Het vereiste geluidsniveau voor elektrische voertuigen is afhankelijk van de snelheid en stijgt naarmate de snelheid toeneemt. Bij de maximumsnelheid van 20 km per uur moet het geluid ten minste 56 decibel zijn. Die maximumsnelheid is vastgelegd op 20 kilometer per uur omdat bij een hogere snelheid de wrijving van de banden op de rijweg automatisch voor geluid zorgt.

Vier geluiden

Met de onlangs aangekondigde lancering van drie nieuwe zware elektrische vrachtwagenmodellen – de Volvo FH, FM en FMX – heeft Volvo Trucks nu een gamma van zes middelzware en zware elektrische vrachtwagens. Voor de nieuwe elektrische Volvo Trucks werden vier verschillende geluiden ontwikkeld om omstaanders te waarschuwen voor de manoeuvres die het voertuig uitvoert: vooruitrijden, stationair draaien of achteruitrijden. De geluiden zullen variëren in intensiteit naargelang de snelheid van de vrachtwagen en zullen van frequentie veranderen tijdens acceleraties en vertragingen.

Ogen en oren open

Uit internationaal onderzoek blijkt dat bij elektrische of hybride voertuigen er een verhoogd risico kan zijn bij ongevallen met voetgangers of fietsers, maar alleen bij lage snelheden. Een akoestisch waarschuwingssysteem moet hieraan tegemoetkomen. De Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde juicht het verplicht integreren van een akoestisch waarschuwingssysteem toe. “Vooral voor zwakke weggebruikers zoals fietsers en voetgangers is geluid een belangrijke indicator. In het verkeer moet je je ogen én oren openhouden”, zegt Werner De Dobbeleer, woordvoerder van VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Al is het ook geen wondermiddel waarschuwt hij. “Mensen met een beperking aan het gehoor zijn vooral aangewezen op hun visuele functie. Het gevaar bestaat ook dat bestuurders van elektrische voertuigen minder voorzichtig gaan rijden omdat ze denken dat zwakke weggebruikers hen toch gehoord hebben.”

In ons land werd nog geen onderzoek verricht naar de impact van het geluidsniveau van elektrische voertuigen op verkeersveiligheid. “Door de vergroening van het wagenpark wordt er de komende jaren wel ingezet op onderzoek naar elektrisch verkeer. Ook het aspect geluid zal daarin aan bod komen”, zegt Stef Willems, woordvoerder van kennisinstituut VIAS.

De geluiden kunt u in dit filmpje ontdekken:

Yannick De Spiegeleir