VK plant verdubbeling boetes voor inklimming in vrachtwagens

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Borden in Zeebrugge waarschuwen chauffeurs voor inklimming in vrachtwagens
Borden in Zeebrugge waarschuwen chauffeurs voor inklimming in vrachtwagens © RJ

Het Verenigd Koninkrijk wil de maximumboete voor inklimming in vrachtwagens optrekken tot 4.648 euro per transmigrant. Beroepsfederatie Febetra steigert. “Zelfs met alle mogelijke voorzorgen acht men chauffeurs schuldig zonder tegenbewijs.”

Het Verenigd Koninkrijk (VK) wil de problematiek van meereizende transmigranten strenger aanpakken. Afgelopen zaterdag werden het verkeer in de haven van Dover nog lamgelegd door betogers die protesteren tegen migranten die de Noordzee naar het VK oversteken.

De bestaande maximumboete van 2.000 pond optrekken naar 4.000 pond of omgerekend 4.648 euro per transmigrant aan boord. Dat is het voorstel dat de Britten hebben opgenomen in hun ‘New plan for immigration’, meldt Febetra. Samen met haar internationale koepelorganisatie IRU lobbyt de beroepsfederatie van Belgische wegvervoerders tegen de maatregel in het plan. 

“De Britten gaan in hun rechtssysteem niet uit van een vermoeden van onschuld. Integendeel, zolang je het tegendeel niet kan bewijzen ben je schuldig”, zegt Philippe Degraef, directeur van Febetra. “Dat is absurd, want zelfs wanneer vrachtwagenchauffeurs alle voorzorgsmaatregelen getroffen hebben om inklimmingen tegen te gaan, worden zij vermoed zich schuldig te hebben gemaakt. Dan heb ik het uiteraard niet over vrachtwagens met vijftig transmigranten, wat duidelijk wijst op mensensmokkel.”

Brexit

In combinatie met de brexit vreest Degraef dat alsmaar minder chauffeurs bereid zullen zijn om transporten te doen naar het VK. “De wachttijden lopen nu al op, maar wanneer straks nieuwe fases van de brexit in gaan in oktober 2021 en januari 2022, zullen er nog meer controles komen en zullen de ritten nog langer duren.”

Yannick De Spiegeleir