Ambitieus pan-Europees groepagenetwerk Paneco van start

Nieuws, Transport
Philippe Van Dooren
Oplegger met logo Paneco
Oplegger met logo Paneco © Paneco

In juli start Paneco, omschreven als het ‘netwerk van netwerken’. Het is een pan-Europese samenwerking tussen vier internationale groepagenetwerken en vijftien lokale partners. Op de kaart is België nog een blinde vlek.

De partners binnen Paneco (Pan European Cooperation) zijn nationale en internationale netwerken waarbinnen vervoerders van stukgoed en deelladingen samenwerken. Het gaat om ELVIS (Duitsland en andere landen), Kommodus (Polen), Cargo24 (Zwitserland) en ABC Business Network (Italië). Ook vijftien lokale vervoerders hebben zich aangesloten. Het is de bedoeling om heel Europa fijnmazig af te dekken. Voorlopig zijn er nog enkele blinde vlekken, zoals België, Denemarken en Oostenrijk.

Concurreren met grote bedrijven

De samenwerking moet het voor kleine en middelgrote vervoerbedrijven mogelijk maken om te kunnen concurreren met de grote spelers met Europa-dekkende netwerken, zoals DHL, DSV, DB Schenker en DACHSER. “Europa is een van de grootste economische zones in de wereld. De geografische versnippering en de taalbarrières maken het voor de vele kleine en middelgrote transportbedrijven moeilijk om grensoverschrijdende bedrijfsmodellen op te zetten. Via Paneco kunnen ze pan-Europese groepagetransporten tegen concurrerende voorwaarden aanbieden”, zegt Jochen Eschborn, CEO van ELVIS.

Dagelijkse lijndiensten

Zelfs netwerken zoals ELVIS of Cargo24 hebben het moeilijk om voldoende volumes te verkrijgen en zo dagelijkse lijndiensten naar genoeg bestemmingen op te zetten. Door verschillende netwerken te laten samenwerken, wil Paneco alle economische gebieden van Europa met elkaar verbinden door middel van dagelijkse lijndiensten tussen talrijke hubs en gateways.

IT-platform

Aan het netwerk is twee jaar gewerkt. De basis van het hele opzet is een speciaal ontwikkeld IT-platform dat toegang heeft tot de lokale systemen van de partners. Dat maakt de gegevensstroom tussen de aangesloten bedrijven en coöperaties mogelijk. Het gebruikt ook vertaalsoftware om de ondernemingen in hun respectieve landstalen te laten communiceren.

Naast het IT-platform zijn ook tariefmodellen, lijndienstconcepten en kwaliteitscontroles ontwikkeld.

Philippe Van Dooren