Naast sanitair drama ook nationaliteitenoorlog op parking Zeebrugge

Nieuws, Transport
Roel Jacobus
MBZ plaatste op de truckparking in de Loodswezenstraat een sanitaire container en watervoorzieningen
MBZ plaatste op de truckparking in de Loodswezenstraat een sanitaire container en watervoorzieningen © MBZ

Wegens een manifest gebrek aan sanitair respect wil geen enkele firma nog leveren aan de vrachtwagenparking van het havenbestuur in Zeebrugge. Daarbovenop verjaagt een groep Roemeense chauffeurs systematisch de andere nationaliteiten.

De gemeenteraad van Brugge boog zich dinsdagavond met stijgende onthutsing over de sanitaire puinhoop op de truckparkings in Zeebrugge. Raadslid Olivier Strubbe (CD&V) interpelleerde naar aanleiding van een reportage over wc-hokjes op de Transportzone in het VTM2-programma ‘De vuilste jobs van Vlaanderen’.

Charlotte Storme (Groen) had een vraag naar aanleiding van een controleactie op de parking van het havenbestuur in de Loodswezenstraat. “Er stonden voor een tweehonderdtal chauffeurs slechts drie toiletten en één kraantje met stromend water. Kan er geen degelijk sanitair complex voorzien worden? Moet het stadsbestuur hierin een coördinerende rol spelen en de haven en de transportbedrijven op hun verantwoordelijkheid wijzen?”

Geen enkel firma nog bereid

“Dit is een aanslepend probleem van heel weinig respect van de chauffeurs zelf”, antwoordde havenvoorzitter en burgemeester Dirk De fauw. “Om de aanhoudende overlast van kamperende truckers in de Transportzone en de woonbuurten van Zeebrugge op te lossen, investeerde het havenbestuur in 2017 een niet geringe som in een eigen parkeerterrein. Dat kwam op de voormalige CHZ-terminal in de Loodswezenstraat, achter de watertoren. Voor de veiligheid installeerden we een slagboom en vroegen we een kleine vergoeding. Maar na verloop van tijd wilden de chauffeurs die paar euro’s niet meer betalen, werd de kasautomaat gekraakt en de slagboom afgereden. Om de overlast niet terug naar de buurt te verplaatsen, legden we ons bij de situatie neer.”

Maar ook de sanitaire container met toiletten, douches, lavabo’s en verwarming (foto) werd niet gerespecteerd. “Alles werd stelselmatig vervuild, beschadigd en gestolen. Uiteindelijk zegde het bedrijf dat de installatie verhuurde en dagelijks reinigde het contract op. Ook geen enkele andere firma wil deze taak overnemen. Nu staan er enkel nog een kraan met stromend water en enkele gehuurde wc-hokjes, die op kosten van het havenbestuur dagelijks gereinigd worden.”

“Camping Boekarest”

Daarbovenop komt een grimmige evolutie. “Op de parking achter de watertoren woedt een nationaliteitenoorlog”, vernam De fauw. “Roemeense chauffeurs van tot in Antwerpen en Noord-Frankrijk brengen er de weekends door en verjagen de anderen van hun Camping Boekarest. De truckers uit de Baltische staten en de Balkanlanden moeten daardoor kamperen langs de openbare weg en op privéterreinen in de Transportzone, waar het havenbestuur MBZ geen parking heeft.”

Op de Transportzone heerst evenmin respect voor de sanitaire installaties. “De uitbater van het Total-tankstation stopte al lang met het ter beschikking stellen van douches en toiletten omdat de chauffeurs alles kapot maakten. Uit verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid, plaatste het stadsbestuur vorig jaar gehuurd sanitair dat door een gespecialiseerde dienst met de grote middelen gereinigd wordt, zoals de reportage op VTM2 toonde. Ook ik was geschokt door de pijnlijke beelden van de vieze wc’s en de achtergelaten troep.”

Bedrijfstoiletten vernield

Het totaal gebrek aan respect fnuikt ook de goedbedoelde initiatieven van transportwerkgevers en opdrachtgevers. “Ik weet van een bedrijf dat een gebaar stelde naar chauffeurs die er vaak kwamen. Maar binnen de kortste keren was er op het terrein een toeloop van andere chauffeurs en werd het sanitair vernield.”

Voor De fauw is de maat vol. “Dit kan zo niet langer duren. Binnenkort vergader ik met de arbeidsauditeur, de sociale inspectie, het havenbestuur en de stadsdiensten. We moeten hier ook rekening mee houden voor onze toekomstige truckparking nabij de A11, waar het havenbestuur zonet een aanbesteding voor uitschreef.”

Roel Jacobus