Aanleg truckparking Ketenislaan Antwerpen start op 19 april

Nieuws, Transport
Michiel Leen
Parking aan Ketenislaan in Antwerpen
Parking aan Ketenislaan in Antwerpen © Port of Antwerp

Bouwbedrijf Lareco uit Bornem begint op 19 april met de aanleg van een state-of-the-arttruckparking op de Ketenislaan (Waaslandhaven) in opdracht van het Havenbedrijf. De parking moet plaats bieden aan 280 trucks, en dat op een duurzame manier.

Het parkeerterrein voor vrachtwagens aan de Ketenislaan wordt meer dan zomaar een parking: naast plaats voor 280 trucks, wordt op het terrein ook een robuust sanitair gebouw voorzien, met 11 douches (8 mannen + 2 vrouwen + 1 mindervalide), 11 toiletten met wastafels (8 mannen + 2 vrouwen + 1 mindervalide), een kuisberging, een technische ruimte, en een middenspanningslokaal. Ook komen er overdekte en onoverdekte kwalitatieve buitenruimtes voor de chauffeurs. Voor de bouw van het parkeerterrein wordt voor een deel een beroep gedaan op fondsen uit het Europees project ‘Connecting Europe Facility’. In het kader van dat programma krijgt ook de bestaande truckparking Gooreind op de Scheldelaan een broodnodige upgrade. 

Gouden beveiligingsniveau

De parking aan de Ketenislaan zal energieneutraal werken, dankzij zonnepanelen. De parking moet volgens de aanbesteding ook voldoen aan het ‘gouden’ beveiligingsniveau conform ESPORG (Europese organisatie voor veilige parkeerterreinen).

46 jaar ervaring 

Aannemer Lareco start met de werken op het terrein, dat een ingang deelt met de naburige containerterminal van Katoen Natie, op 19 april. Op 18 maart 2022 wil Lareco het project opleveren. Een hele uitdaging voor een kleinere speler, maar het bedrijf ziet de uitdaging met vertrouwen tegemoet. “Wij zijn al 46 jaar actief in de Haven van Antwerpen en hebben meerdere opdrachten uitgevoerd voor het Havenbestuur”, zegt operations manager Ivan Pudic. “We zijn weliswaar een kleinere aannemer op de Belgische inframarkt, dus concurreren met de grote namen is niet altijd evident. Dat we de opdracht binnenhaalden, is de kers op de taart. Jarenlange expertise en kennis zullen van deze opdracht een succes maken. En dan laten we een mooi visitekaartje van onszelf achter en kunnen we de toekomst voor ons familiebedrijf verder blijven verzekeren.”

Mobiele centrale

“Door het inzetten van onze mobiele beton- en drogemengselscentrale, zal het omliggende verkeer geen ergernissen ondervinden van onze werkzaamheden”, gaat Pudic verder. “We kunnen hiermee 500ton/uur verwerken. Dat bespaart veel in- en uitgaand vrachtverkeer. En zo minimaliseren we de impact op de al zeer drukke verkeerssituatie op linkeroever.”

De werken omvatten onder meer de aanleg van 50.000m² asfaltverharding en de bouw van een luifel met zonnepanelen met een totaal vermogen van 81.000Wp, de aanleg van ondergrondse afvalcontainers en groene zones. Totaal prijskaartje: 7.051.421,94 euro.

Michiel Leen