Serie-truck rijdt voor het eerst autonoom op openbare weg

Nieuws, Transport
Philippe Van Dooren

Daimler (het moederhuis van Mercedes-Benz en Freightliner is de VS) test autonome trucks al ruime tijd op afgesloten trajecten. Sinds enkele weken geleden rijdt een testvoertuig van Freightliner in Nevada. Dat heeft inmiddels al meer dan 20.000 km op de teller. Vorige vrijdag reed voor het eerst een ‘serie’-voertuig van Mercedes-Benz in Duitsland op de openbare weg. Het gaat om een Actros die is uitgerust met het Highway Pilot-systeem.

In essentie gaat het om een automatische piloot, vergelijkbaar met die in een vliegtuig. De eerste kilometers worden door de chauffeur afgelegd en eens op de snelweg en de omstandigheden correct zijn, drukt hij een blauwe ‘toverknop’ in. Het HP-systeem neemt dan over en de truck rijdt dan autonoom, midden in het normale verkeer.

Highway Pilot

Highway Pilot gebruikt stereocamera’s en twee radars (die op korte en lange afstanden meten), alsook de bestaande veiligheidssystemen zoals de Adaptive Cruise Control. Bij de Highway Pilot blijft de chauffeur achter het stuur zitten. Het systeem oriënteert zich aan de hand van de data die de sensoren verzamelen en van hoog gedetailleerde 3D kaarten.

Nadert de truck bijvoorbeeld wegenwerken, dan hoort de bestuurder een bieptoon die hem aanmaant om terug het stuur over te nemen. Ook wanneer de truck een ander voertuig moet inhalen, moet de stuurcontrole overgenomen worden.

Monotone trajecten

In dit stadium van het onderzoek gaat het om het overnemen van de taken van de chauffeur op monotone trajecten, waarbij zijn alertheid vermindert. Ook rijdt de autonome truck gelijkmatiger en dus zuiniger.

Het Highway Pilot-systeem gebruikt geen permanente internetverbinding. Wegenwerken moeten dus op voorhand geprogrammeerd worden. Het is pas in een later stadium dat de truck ook met andere voertuigen zal kunnen communiceren (V2V, Vehicle-to-Vehicle) of met de infrastructuur (Vehicle-to-Infrastructure). Dit zal het rijden nog veiliger maken.

Minister-president Kretschmann – een ‘groene’ politicus – zei na de rit van een vijftiental kilometer tussen Stuttgart en Denkendorf dat hij zeer snel het gevoel had passagier te zijn in een normale vrachtwagen. “Ik voelde me absoluut veilig”, zei hij bij aankomst.

Een filmpje over deze eerste rit kunt u hier zien.