Filiaal MSC toont interesse voor Portugese spooroperator CP Carga

Nieuws, Transport
Koen Heinen

Naast Mediterranean Shipping Company Rail (Portugal) Operadores Ferroviarios zijn ook de investeringsmaatschappijen Atena Equity Partners en Cofihold geïnteresseerd in CP Carga. De interesse van MSC is niet zo verwonderlijk, want de Portugese haven Sines is een belangrijke hub in het netwerk van de rederij.

De Portugese overheid wil de totaliteit van de goederenspoorvervoerder van de hand doen. Het personeel van de onderneming krijgt de gelegenheid een bod uit te brengen op 5% van het aandelenkapitaal.

Schuldenlast

Ook het onderhoudsfiliaal voor het rollend materieel EMEF staat te koop. Alstom Transport Holdings is de enige kandidaat die weerhouden werd.

De Portugese spoormaatschappij CP torst een schuldenlast van ruim 4 miljard euro. Beide filialen waren jarenlang verlieslatend en boekten vorig jaar voor het eerst weer winst. Voor CP Carga ging het om 5,3 miljoen euro nettowinst. De privatisering van het vrachtfilliaal werd reeds vier maal uitgesteld sinds 2012.