Boze boeren blokkeren Franse snelwegen

Nieuws, Transport
Koen Heinen

Volgens de ANWB zijn er momenteel blokkades op de A6 Parijs – Lyon (Autoroute du Soleil) en ook de A7 Orange – Lyon is dicht ten zuiden van Lyon. De Fourvièretunnel in Lyon is eveneens afgesloten.

Daarnaast zijn er nog blokkades op de A20 Parijs – Toulouse, op de A42 Genève – Lyon, de A46 aan de noordkant van Lyon, de A75 Clermont-Ferrand – Beziers, de A77 Parijs – Nevers, de A89 Lyon – Bordeaux, de N7 naar het zuiden bij Nevers, de N79 van Macon naar het westen, de N88 St.Etienne – Toulouse, de N147 Limoges – Poitiers en de N165 bij Quimper.

Files

Er zijn verschillende omleidingswegen, maar op de lokale wegen rond Lyon waren er woensdagavond reeds kilometerslange files.

De boeren protesteren tegen het feit dat ze te weinig verdienen, waardoor hen het water aan de lippen staat. De acties begonnen in Normandië en breidden later uit naar Rijsel, maar daar is de blokkade ondertussen opgeheven. In de nacht van dinsdag op woensdag was er ook al een grote blokkade in het Noord-Franse Seclin op de A1 tussen Lille en Parijs.

Ondanks het feit dat de regering woensdag beloofde om 600 miljoen euro op tafel te leggen voor schuldverlichting, uitstel van betaling e.d.m., blijven de boeren voorlopig actievoeren.