Europees project EcoHubs leidt tot verhoogde terminalcapaciteit

Nieuws, Transport
Koen Heinen

EcoHubs staat voor ‘Environmentally COherent measures and interventions to debottleneck HUBS of the multimodal network favoured by seamless flow of goods’. In het kader van dit project werden de voorbije 30 maanden een aantal tools ontwikkeld, die nodig zijn voor duurzaam goederentransport en logistieke netwerken als onderdeel van een slimme, veilige, milieuvriendelijke en inclusieve EU-economie.

Het project telt dertien project partners uit zeven Europese landen, gecoördineerd door de BMT Group. Onder hen onder meer de Belgische intermodaal operator IFB en de internationale unie van gecombineerd spoor/wegvervoeroperatoren UIRR.

Adria Kombi

Eén van de ontwikkelde tools, het ‘Container Interfacing and Consolidation System’ (CCIS), werd door de Sloveense gecombineerd vervoeroperator Adria Kombi samen met een andere tool, ecoTAURUS (EcoHubs Truck Appointment & Unit Reporting Status Service), toegepast in de haven van Koper. Eens volledig geïmplementeerd zou dit zorgen voor een toename van de terminalcapaciteit met 20% zonder bijkomende investeringen in fysieke infrastructuur. De behandelde volumes kunnen daardoor met 15% groeien, goed voor een omzet van 1,6 à 2,3 miljoen euro.

Een andere tool, ITEC (Intermodal Terminal Eco-Efficiency Calculator), is een volledig meetsysteem voor de ecologische voetafdruk, dat het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen door transportdiensten kan meten en weergeven. In tegenstelling tot bestaande CO2-calculators wordt hierbij wel rekening gehouden met opslag- en overslagfaciliteiten. Toegepast op de Stockholm Arsta Kombiterminal (foto) voor en na de transformatie van de terminal, leverde deze tool een daling op van de voetafdruk met 56%. Op jaarbasis komt dit overeen met zo’n 55 autoritten rond de aarde.

Terminaldiensten

‘Transport & Terminal Services Publisher (T2SP) is een tool bedoeld voor het eenvormig en dynamisch weergeven en updaten van gedetailleerde terminaldiensten. Tot slot zijn er nog ‘Proximity Network Management’ (PNM) dat samenwerking tussen terminals mogelijk maakt, ‘Repair Services Publisher’ (RSP), waarmee materieel kan gedeeld worden voor wagonhersteldiensten en MetricHub, een systeem voor het ontvangen, berekenen en delen van afmetingen, waardoor de samenwerking tussen netwerken voortdurend kan verbeterd worden.