Tanktransport Peeters haalt zeer hoge SQAS-score

Nieuws, Transport
Philippe Van Dooren

Het bedrijf is gespecialiseerd in het vervoer van ADR-producten voor de chemische sector. Oorspronkelijk – in 1948 – startte het bedrijf uit Arendonk  als vervoerder en verdeler  van kolen en meststoffen die per schip werden aangevoerd langs het Kempisch Kanaal. Eind jaren ’70 werd gestart met het ‘dedicated’ vervoer van zwavelzuur. Sindsdien is het familiebedrijf exclusief actief in het ADR-wegvervoer, met een focus op gevaarlijke zuren, logen en andere chemische vloeistoffen.

Zo’n 15 jaar geleden verhuisde Tanktransport Peeters naar de industriezone Hoge Mauw in Arendonk. Daar beschikt het bedrijf over een kantoorgebouw, een modern uitgebouwde werkplaats en een cleaning-installatie die de wagens zowel in- als uitwendig kan reinigen.

SQAS

In de chemie gelden steeds strengere milieu- en kwaliteitseisen. Tanktransport Peeters is dan ook ISO 9001:2000- en SQAS-gecertificeerd. SQAS staat voor Safety and Quality Assessment Systems. Dit is een beoordelingssysteem dat werd ontwikkeld door CEFIC, de Europese koepel van de chemische nijverheid. Aan de hand hiervan  kunnen chemiebedrijven hun logistieke dienstverleners op een objectieve wijze evalueren.

De vereisten voor de SQAS-norm worden regelmatig aangescherpt, zodat de deelnemende bedrijven hun QSHE-systeem (Quality, Safety, Health & Environment process management) moeten herzien en laten keuren. Na een intensieve SQAS ‘Transport Service’-audit heeft Tanktransport Peeters  onlangs een uitzonderlijk hoge score van 96% gehaald.

De Putter & Co begeleidde het bedrijf bij het het SQAS assessment. Tijdens de implementatiefase werden procedures en werkinstructies uitgebreid of toegevoegd. Hiernaast werden eveneens verschillende risicoanalyses in het kader van milieu, veiligheid en beveiliging opgesteld. Ook op het gebied van BBS (= Behaviour Based Safety) werden innovatieve stappen voorwaarts gezet.

Invloed op hoge score

Volgens de bedrijfsleiders – Emiel Peeters en zijn zoon Jef – speelden ook de Volvo-trekkers van Tanktransport Peeters een grote rol in de hoge score. Het wagenpark bestaat uit 38 eigen trekkers, waarvan meer dan 30 Volvo FH’s, en 75 ADR-tankopleggers die hoofdzakelijk ‘product-dedicated’ worden ingezet: de meeste zijn specifiek afgestemd op het transport van ‘moeilijke’ vloeistoffen als chloorwaterzuurstof, zwavelzuur, kaliumhydroxide-oplossing en dergelijk meer.

Jef Peeters: ‘In het assesment wordt een nadruk gelegd op de veiligheid. Daar op onze Volvo FH’s talrijke veiligheidsuitrustingen zijn gemonteerd, had dat ongetwijfeld  een invloed op de hoge score.” Deze zijn onder andere: Adaptive Cruise Control, Lane Keeping Support, Driver Alert Support, Lane Change Support en de verzwaarde motorrem VEB+. Ook zijn de Volvo FH’s allemaal uitgerust met de geautomatiseerde versnellingsbak I-Shift, die de chauffeurs toelaat om zich beter op de weg te concentreren.

Peeters heeft vorig jaar 12 nieuwe FH’s besteld, waarvan de oplevering volop bezig is. Zij zijn allemaal uitgerust met Volvo’s Dynafleet-transportinformatiesysteem.