Ook Contargo voert congestietoeslag in voor Rotterdam

Nieuws, Transport
Koen Heinen

De congestietoeslag gaat in vanaf 15 april en zal 18,50 euro per volle of lege container bedragen. Volgens binnenvaartoperator Contargo Waterway Logistics lopen de doorlooptijden in Rotterdam steeds verder op. Er is sprake van vijftig uur met uitschieters tot negentig uur. Gesprekken met de haven van Rotterdam hebben nog niet geleid tot een verbetering van de situatie. Net als Transbox verwacht ook Contargo niet dat de situatie op korte termijn verbetert.

Verschil

De toeslag van 18,50 euro per container ligt heel wat hoger dan de 6 euro die Transbox aanrekent. Bij Contargo in Antwerpen wijt men dat verschil onder meer aan het feit dat Contargo met grotere schepen op de Rijnvaart actief is, terwijl Transbox containers vervoert tussen Antwerpen en Rotterdam en tussen de containerterminals onderling met kleinere volumes.

Om de dienstregeling toch enigszins volgens schema te laten verlopen, moet extra vrachtruimte gecharterd worden en het zijn onder meer die extra kosten die gecompenseerd worden met de congestietoeslag.

Herrekenen

De binnenvaartoperator behoudt zich het recht voor om bij een verdere verslechtering van de situatie de toeslag te herrekenen en aan te passen. Van een opheffing van de toeslag kan slechts sprake zijn als de behandeltijden weer duidelijk korter worden.

Contargo volgt overigens ook de situatie in de haven van Antwerpen op de voet, maar in het Antwerpse kantoor is men hoopvol dat men daar niet zal moeten overgaan tot de invoering van een toeslag, voorlopig althans.