Anderhalve maand werkzaamheden op E40

Nieuws, Transport
Philippe Van Dooren

De hinder wordt vooral verwacht tijdens de spitsuren en bij druk kustverkeer. Om de hinder zo kort mogelijk te houden zal de aannemer aanvankelijk 24/24 en 7/7 werken, in een tweede stap enkel ’s nachts.

De nieuwe asfaltlaag wordt aangebracht van net voorbij het op- en afrittencomplex in Aalter tot de grens met West-Vlaanderen. Dat is in totaal veertien kilometer (zeven in elke richting). De eerste fase zal ongeveer één maand duren. 

Voorbereidingswerken

De asfaltering wordt vanaf 14 april voorafgegaan door voorbereidende werken die vier nachten zullen duren, telkens vanaf 20 uur. Om het verkeer tijdens de heraanleg op de andere rijrichting te brengen, moet de aannemer een doorsteek maken door de middenberm. Het verkeer zal dan tijdelijk op één rijstrook in elke richting moeten rijden, in plaats van drie.

Twee fases

Van 19 april tot half mei gaat fase 1 in. Het gaat dan om het onderhoud van de pechstrook, de rechter- en de middenrijstrook. Eerst werkt de aannemer ongeveer tien dagen op de rijrichting Gent, daarna nog eens tien dagen op de rijrichting kust. Het verkeer zal dan in beide richtingen over twee versmalde rijstroken moeten rijden. In die fase gaat de afrit in Aalter richting Gent van 20 tot 30 april dicht. Het verkeer wordt omgeleid via het op- en afrittencomplex in Nevele.

Tijdens de tweede fase worden de linkerrijstroken geasfalteerd. Dat gebeurt gedurende twaalf nachten in juni, telkens van 22 uur tot 6 uur ’s ochtends. Het verkeer zal ’s nachts slechts één rijstrook hebben, maar overdag zou dat geen hinder veroorzaken.

Snelheidsbeperking

Voor de veiligheid van de wegarbeiders en de weggebruikers zal een snelheidsregime van 70 km/u gelden ter hoogte van de werfzone en dat in beide richtingen. Om kopstaartaanrijdingen te vermijden, is er in beide richtingen een filedetectiesysteem. Dat waarschuwt bestuurders hoe ver ze van de file en de werf verwijderd zijn.