Oostkolk Kreekraksluizen weer operationeel

Nieuws, Transport
Koen Heinen

De werken voor de automatisering van de Oostkolk van de Kreekraksluizen zijn achter de rug zodat het sluizencomplex vandaag weer op zijn volle capaciteit gebruikt kan worden. Tussen 11 en 31 mei wordt de Westkolk geautomatiseerd zodat in die periode de binnenvaart weer tijdelijk met lange wachttijden zal moeten rekening houden.

Dagelijks passeren binnenvaartschepen de Kreekraksluizen op weg tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam. Ze vormen de verbinding tussen het Zoommeer en de zuidelijke tak van het Schelde-Rijnkanaal.

Vanop afstand

Na afloop van de werken zullen de Kreekraksluizen vanop afstand bediend kunnen worden. Het zijn de eerste grote sluizen in Nederland die geautimatiseerd worden. Via camera’s op hoge masten krijgt de Nautische Centrale Neeltje Jans een optimaal beeld van wat er in en voor de sluis gebeurt. Tijdens de werken wordt ook de besturing van de sluizen compleet vernieuwd.

Tijdens de werken aan de Westkolk  in mei zal enkel de Oostkolk beschikbaar zijn voor de scheepvaart met de nodige vertragingen tot gevolg. Vanaf eind juli zal het hele sluizencomplex vanop afstand bediend kunnen worden. In een later stadium zijn ook de sluizen in Terneuzen aan de beurt.