Franse wegvervoerders voeren actie voor hogere lonen

Nieuws, Transport
Koen Heinen

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van CFDT, CGT, FO, CFTC en CFE-CGC heeft opgeroepen tot een staking voor onbepaalde duur al is het niet de bedoeling om het land volledig lam te leggen, zo meldt Les Echos.

Nadat de jaarlijkse onderhandelingen over de loonschalen tussen december en februari mislukten, trachten de vakbonden de werkgevers nu met acties terug rond de tafel te krijgen. De laatste aanpassing van de loonschalen dateert van 2012.

Momenteel lijkt enkel de werkgeversorganisatie OTRE bereid om de onderhandeling met de bonden verder te zetten “op basis van redelijke voorstellen”. De Franse minister voor Transport Ségolène Royal heeft al aangeboden om te helpen bij het oplossen van het conflict.

Intussen wordt over heel het land actie gevoerd. Zo was er maandagmorgen in Ile-de-France een manifestatie van wegvervoerders op de N4, waardoor de toegang vanaf de snelweg richting Parijs bemoeilijkt werd.

Rennes

In het westen van het land waren er vanaf maandagmorgen 7u al langzaamaanacties in onder meer Rennes richting Parijs en in Tours. In de Bordeaux-streek werd een brandstofdepot in Bassens geblokkeerd.

In het oosten waren er her en der langzaamaanacties en in Nancy blokkeerden leden van de CFDT de péage van Gye op de A31 in beide richtingen. Ook in het noorden van het land reden vrachtwagens aan een slakkengang, wat het verkeer op de snelwegen A1, A22 en A21 verstoorde. Rond 8u stond er al 23 kilometer file op de A1 en 10 kilometer op de A21.

In het zuiden houden wegvervoerders van de CGT en CFDT filterblokkades rond de vrachtluchthaven Lyon Saint-Exupéry. In Toulouse zijn er langzaamaanacties en filterblokkades op de A64 richting Toulouse en eveneens op de A68 en de A62.