Deadline voor indienen van CEF-transportdossiers is verstreken

Nieuws, Transport
Jean-Louis Vandevoorde

De oproep was de eerste voor transport onder de nieuwe Connecting Europe Facility (CEF), de opvolger van het TEN-T-programma. Tot vorige dinsdag konden dossiers worden ingediend. Omwille van technische problemen met de betrokken website werd de aanvankelijke deadline van 26 februari uiteindelijk met een paar dagen verlengd tot 3 maart.

Welke projecten precies zijn ingediend, door wie en om welke bedragen het gaat is niet geweten. “Informatie over CEF-dossiers zal enkel beschikbaar zijn op het einde van de rit, met name na de evaluatie en het besluit over de goedkeuring van de projecten”, zo kregen we bij de Commissie te horen.

INEA

Maar dat INEA (Innovation and Networks Executive Agency), het agentschap dat de dossiers moet evalueren, werk voor de boeg heeft, staat buiten kijf (op de website van INEA staat overigens een oproep tot onafhankelijke experten om de dossiers te behandelen).

Volgens onze informatie dingen niet minder dan 735 dossiers naar Europese steun. Voor ruim twee derde (524 dossiers) gebeurt dat in het raam van het Multi-Annual Programme (MAP). Daarin zitten onder meer de Seine-Scheldeverbinding en de nieuwe sluis in Terneuzen.

De betrokken dossiers zullen samen ongetwijfeld ook het voor de ‘2014 call’ voorziene budget van 11,93 miljard euro overschrijden. Dat bedrag vertegenwoordigt ruim 40% van de 26,4 miljard euro voor de ganse periode 2014-2020.