Onderhandelingen Frans wegvervoer blijven dovemansgesprek

Nieuws, Transport
Philippe Van Dooren

De gesprekken werden na twee weken status-quo, vakbondsacties en bemiddeling na een initiatief van de regering weer hervat. Er werd gehoopt een compromis te vinden in de jaarlijkse loonsonderhandelingen (NAO). Na tien uur dovenmansgesprek konden beide partijen echter niets anders beslissen dan het volgende week opnieuw te proberen.

Volgens de bonden moeten de werkgevers op maandag 9 februari met ‘minder sobere’ voorstellen afkomen. Ze blijven hameren op hun basiseisen: een loonsverhoging van 5% voor iedereen met een minimum van 100 euro per maand.

Werkgevers

De werkgevers van FNTR, TLF en Unostra blijven bij hun standpunt: verder dan 1 of 2% (afhankelijk van de categorie werknemers) kunnen ze niet gaan. Alleen de rebelse OTRE die hoofdzakelijk zeer kleine bedrijven vertegenwoordigt, zou bereid zijn om iets inschikkelijker te zijn.

De werkgevers hebben op andere punten enkele toegevingen gedaan. Het aantal carensdagen zou van vijf naar drie dagen verlaagd worden; de bijdragen aan de ziektefondsen ten laste van de werknemers zou iets verhoogd worden, en ook de GAR (een soort eindejaarspremie) zou met 3 à 4% verbeterd worden.

“Onvoldoende”, zeggen de bonden die ongeveer 300.000 werknemers vertegenwoordigen. Of ze in afwachting van de onderhandelingen van 9 februari de acties hervatten, is niet geweten.