Haven Brussel boekt lichte trafiekgroei

Nieuws, Transport
Koen Heinen

In de haven zelf werd 4,5 miljoen ton overgeslagen. Daarbij wordt ook nog het transitverkeer geteld, dat vorig jaar goed was voor 2,2 miljoen ton. De groei in de eigen trafiek situeerde zich voornamelijk in het segment van de bouwmaterialen en dan vooral in de afvoer van aarde van grote bouwprojecten. Die trafiek verviervoudigde in vergelijking met 2013. De haven stimuleert het gebruik van de binnenvaart voor grote bouwprojecten in de regio.

De overslag van olieproducten liep terug als gevolg van de zachte weersomstandigheden, die een invloed hadden op het verbruik.

Defect

De containerterminal in de haven moest na de terugval met 18% van het containervolume in 2013 opnieuw een daling met 4% verwerken. Waar de terugval in 2013 nog werd toegeschreven aan de verandering van uitbater van de terminal, wordt nu verwezen naar enkele scheepvaartonderbrekingen tussen Brussel en Antwerpen. Zo was er een defect aan de brug van Vilvoorde en vonden onderhoudswerken plaats aan de sluis van Zemst.

De havenautoriteiten wijzen er verder op dat het voornamelijk de export is die toenam (+68%), terwijl de invoer met 7% terugliep in vergelijking met 2013. Naast de uitvoer van aarde blijven ook de uitgaande trafieken van glas en schroot jaar na jaar groeien. De havenautoriteiten zeggen hiermee de vruchten te plukken van de inspanningen die geleverd worden om de import- en exportstromen meer in evenwicht te brengen, zodat schepen die Brussel aanlopen niet leeg moeten terugvaren.

Nieuwe trafieken

Havenvoorzitter Mohammed Jabour kondigt voor 2015 nieuwe trafieken aan. Volgens woordvoerder Sylvain Godfroid zou het onder meer gaan om gepalletiseerde  goederen. In de loop van februari zou er een testvaart plaatsvinden, maar meer details kan hij op dit ogenblik niet vrijgeven.