Bemiddelaar voor conflict Frans wegvervoer

Nieuws, Transport
Philippe Van Dooren

Staatssecretaris Alain Vidalies (foto) wil dat de gesprekken tussen de transporteurs en de vakbonden hervat worden. Hij heeft dan ook de voorzitter van de paritaire commissie opgedragen om beide partijen weer rond de tafel te brengen. Zij moeten bestuderen hoe het loonoverleg kan hervat worden.

Vidalies meldt daarbij dat “in deze sector meerdere ‘werven’ bestaan die een sociaal dialoog veronderstellen.” Dat is een geste naar de werkgevers toe, die dinsdag weliswaar stelden dat zij de bemiddeling zouden aanvaarden, maar daar meteen ook aan toevoegden dat zij de onderhandelingen willen opentrekken naar meerdere andere onderwerpen die met de toekomst van de sector in Frankrijk te maken hebben.

Dat er een bemiddeling komt, biedt echter geen garanties voor succes. De standpunten blijven radicaal tegenstrijdig. De Franse truckers voeren al enkele dagen acties om hun eisen voor een loonsverhoging kracht bij te zetten.