
De Vlaamse pionier in autonoom varen Seafar opent een ‘shore control center’ in Rotterdam, een bijzondere verstekeling sukkelde op de Atlantische Oceaan aan boord van het schip 'Italia Stream' en GLS test een elektrische driewieler uit in Brussel.
VERSTEKELING -
Medewerkers van Stichting Dierenwelzijn Walcheren keken op woensdag 21 april raar op toen ze een melding kregen over een verstekeling in nood. Aan boord van het reeferschip 'Italia Stream', dat vanuit Panama was afgereisd naar de haven van Vlissingen, was een duif ergens onderweg over de Atlantische Oceaan in de machinekamer gesukkeld. Het diertje kwam helemaal onder de olie te zitten waardoor het niet meer kon vliegen en helemaal meereisde naar Zeeland. Een van de medewerkers van de dierenstichting grapte dat "deze asielzoeker hopelijk een permanente verblijfsvergunning krijgt". (JD)
SEAFAR -
De Vlaamse pionier in autonoom varen Seafar opent nu ook een zogenaamd ‘shore control center’ voor het op afstand besturen van schepen in Rotterdam. De technologie van Seafar werd ondertussen ook geïnstalleerd aan boord van een patrouillevaartuig van het Nederlandse Rijkswaterstaat. Daarmee wordt in april geëxperimenteerd op het IJsselmeer met remote-controlled en semiautonoom varen. Daarbij neemt Seafar de besturing over vanuit het shore control center. De test is online te volgen via deze link. (KH)
ELEKTRISCHE DRIEWIELER -
Pakketverzendingsspecialist GLS voert tests uit met de elektrische mini-eVan van het merk Musoshi in het centrum van Brussel. Over heel Europa test het bedrijf de inzetbaarheid van elektrische voertuigen om zijn milieu-impact en emissies te verlagen. De driewieler heeft een autonomie tot 155 kilometer en een laadcapaciteit van 400 kilogram of 1,5 m³ (zie foto). (YD)
OSTEND SCIENCE PARK -
De Belgische specialist in het verzamelen van onderwaterdata GEOxyz zal een gecentraliseerd kenniscentrum bouwen in het Ostend Science Park. GEOxyz telt 200 medewerkers en heeft een vloot van 23 grote en kleine schepen. Het bedrijf met hoofdkantoor in Zwevegem is wereldwijd actief, voornamelijk in de Europese wateren van Noorwegen tot Noord-Afrika. GEOxyx verricht geofysische en geotechnische meetdiensten voor onder meer havenexploitanten, scheepvaartroutes, offshore windparken, onderzeese kabels en pijpleidingen. (RJ)
RIJNTRAFIEK -
Ook het binnenvaartverkeer op de Rijn leed vorig jaar onder de coronacrisis. Op de Boven-Rijn werden in 2020 in totaal 19,2 miljoen ton goederen vervoerd tegenover 21,3 miljoen ton in 2019, zo meldt Binnenschifffahrt.de. Op de Beneden-Rijn, die goed is voor 70% van de totale Rijntrafiek, daalde het vervoerde volume van 141,1 miljoen ton in 2019 naar 130 miljoen ton vorig jaar. Volgens de Duitse vaarwegenautoriteit GDWS is de capaciteitsgrens van de Rijn, zelfs bij een verdubbeling van de vervoerde volumes, nog lang niet bereikt. (KH)
SAMSKIP -
Multimodaal transportoperator Samskip heeft zijn overeenkomst met GoodShipping, het Amsterdams Instituut voor milieu en duurzame energiebronnen, verlengd. Door een deel van zijn zeevloot op biobrandstof te laten varen, wil Samskip een CO2-reductie tot 45% mogelijk maken. Dit met plannen om op te schalen naar 80% voor elke afvaart later in 2021. Het containerschnip 'Samskip Endeavour' (800 teu) trapte het hernieuwde partnerschap af door als eerste duurzame biobrandstof te bunkeren bij de Nederlandse leverancier GoodFuels. (JD)
KANAALTUNNEL -
Getlink, de operator van de Kanaaltunnel, zag zijn inkomsten tijdens het eerste kwartaal van 2021 met 33,7% dalen naar 154,4 miljoen euro. Dat is een gevolg van de reisbeperkingen door de coronacrisis en de brexit. Het truckverkeer tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk daalde met 21%. De trafiek van de goederentreinen door de tunnel is met 10% gedaald. (JD)