
PostNL en GLS moeten eind mei 2021 voor de correctionele rechtbank in Mechelen verschijnen wegens mogelijke sociale fraude, Nippon Express Belgium is gestart met een trans-Atlantische charter en Waberer’s zet opnieuw positieve kwartaalcijfers neer.
GLOBAL MERCY -
'Global Mercy', het grootste civiele hospitaalschip ter wereld van hulporganisatie Mercy Ships, heeft de proefvaarten op zee succesvol voltooid. Het schip zal zijn maidentrip van China naar de haven van Antwerpen maken voor de finale afwerking. Dat omvat onder meer de installatie van medische apparatuur, IT-systemen en de bevoorrading van het schip. In 2022 vertrekt de 'Global Mercy' naar Afrika voor medische missies. (JD)
ONE -
De Japanse containerrederij Ocean Network Express (ONE) breidt zijn huidige reefervloot uit met 27.500 nieuwe gekoelde containers, waarvan 850 eenheden uitgerust zijn met geavanceerde 'Controlled Atmosphere'-technologie. Die zorgt ervoor dat het rijpingsproces tijdens het transport vertraagt, waardoor de houdbaarheid van groenten en fruit wordt verlengd. ONE wil hiermee voldoen aan de groeiende vraag naar gekoelde vracht over de hele wereld. (JD)
POSTNL/GLS -
PostNL, GLS en een tiental pakjesbezorgers moeten eind mei 2021 voor de correctionele rechtbank in Mechelen verschijnen wegens mogelijke sociale fraude. Volgens arbeidsauditeur Gianni Reale worden bij onderaannemers van PostNL en GLS structurele inbreuken vastgesteld, zoals te lange werkuren, te lage lonen, schijnzelfstandigheid en gebrekkige coronamaatregelen. De bonden reageren positief. ACV-Puls klaagt "de erbarmelijke werkomstandigheden" aan en vreest dat andere spelers “onder druk komen te staan om hetzelfde pad in te slaan”. Volgens BTB-ABVV hebben PostNL en GLS “geen enkele chauffeur in loondienst, maar werken ze uitsluitend met zelfstandige onderaannemers”. Ze dragen geen sociale bijdragen af. BTB spreekt van sociale dumping. (PhVDo)
NIPPON EXPRESS -
De Japanse logistieke dienstverlener Nippon Express Belgium is sinds dit weekend gestart met een trans-Atlantische charter. Wekelijks zal die vliegen vanuit de luchthaven van Oostende naar New York en terug. Met de wekelijkse charter wil Nippon Express Belgium haar netwerk nog beter bedienen. (MDV)
P&O FERRIES -
P&O Ferries neemt opnieuw begeleide vrachten mee op de dienst van Teesport (Middlesbrough) naar Europoort (Rotterdam). De Nederlandse overheid eist niet langer een COVID-19-test voor truckchauffeurs die vanuit het Verenigd Koninkrijk overvaren. In de omgekeerde richting blijven de voorschriften onveranderd: alle chauffeurs die Engeland binnenkomen van buiten het VK en langer dan twee dagen in het VK blijven, moeten een test ondergaan. Tijdens hun verblijf moeten ze om de drie dagen opnieuw testen. (RJ)
WABERER'S -
Waberer’s heeft voor het derde kwartaal op rij positieve cijfers geschreven. Het bedrijfsresultaat (EBIT) bereikte 4,5 miljoen euro of 4,4 miljoen meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar en 1 miljoen meer dan in het vierde kwartaal 2020. Hoewel de omzet met 142 miljoen euro stabiel bleef tegenover Q4 2020, daalde hij met 18% tegenover het eerste kwartaal van 2020. De daling was te wijten aan het nieuwe businessmodel en de inkrimping van de vloot vorig jaar. Het bedrijf zegt dat de brexit de transporten van en naar het VK verstoorde, maar dat het toch blijft inzetten op deze ‘lane’. Het bedrijf zegt ook dat een aantal fabrieken van klanten tijdelijk moest sluiten door het chiptekort en de pandemie, maar dat dit werd goed opgevangen. (PhVDo)
CO2-OPSLAG -
Shell, ExxonMobil, Air Liquide en Air Products gaan CO2 uit de Rotterdamse haven afvangen en opslaan in een leeg gasveld onder de Noordzee. Hiervoor wordt een pijpleiding aangelegd tussen bedrijven in de haven en een leeg gasveld 20 kilometer uit de kust. Bedrijven betalen op dit moment 50 euro voor elke ton CO2 die ze uitstoten. Opslag onder de Noordzee kost 80 euro per ton. De Nederlandse overheid legt het verschil bij voor een bedrag van in totaal 2 miljard euro. Greenpeace verzet zich tegen het plan. Zij vindt ondergrondse CO-opslag een dure manier om echte CO2-reductie uit te stellen. (AB)
KLOOSTERBOER -
Het Nederlandse bedrijf Kloosterboer, exploitant van koel- en vrieshuizen, heeft het logistieke bedrijf Columbus Spedition in Bremerhaven overgenomen. Columbus houdt zich bezig met laden en lossen van containers met voedselproducten, import- en exportmanagement en het bijbehorende voor- en natransport. Kloosterboer is al in Bremerhaven actief, als eigenaar van het grootste koel- en vrieshuis in de haven. (AB)