
Transporteconome Christa Sys is bij de UA aangesteld als voltijds hoogleraar, De Vlaamse Waterweg zoekt 40 examinatoren, de douanevakbonden schorten hun stakingsaanzegging op en Gosselin Logistics ondersteunt het door corona geteisterd India.
EVER GIVEN -
De Egyptische autoriteiten van het Suez kanaal, zouden bereid zijn om hun vordering van 916 miljoen dollar te verminderen tot 600 miljoen dollar ter compensatie van de schade die zij hebben geleden door het incident met de Ever Given. Het verschil zou betrekking hebben op 300 miljoen reputatieschade waarvan de verzekeraar en de eigenaar al hadden aangegeven dit nooit te zullen betalen. De verzekeraar van de Ever Given reageerde alvast negatief op de vermindering en stelt dat de vordering nog steeds veel te hoog is. (PhVDi)
SYS -
Professor Christa Sys is door de Universiteit Antwerpen (UA) gepromoveerd tot voltijds hoogleraar in het domein maritieme transporteconomie bij het Departement Transport en Ruimtelijke Economie van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie. Daarmee behaalde ze het op een na hoogste niveau in de ranking. De opwaardering van haar statuut, met ingang van 15 september 2021, verandert niets aan de job. Sys blijft inzetten op onderwijs, onderzoek en dienstverlening. Ze behoudt haar functie als cursuscoördinator C-MAT, houder van de leerstoel BNP Paribas Fortis, Transport, Logistiek en Havens en promotor van de leerstoel Dennie Lockefeer. De opluchting is groot. "Ik zal me hierdoor nog meer kunnen inzetten voor de maritieme sector. Als voltijds hoogleraar heb je toch een zekere uitstraling die het gemakkelijker maakt om projecten aan te trekken", vertelt ze. "Ik heb een rijk, maar moeilijk parcours afgelegd en ben dan ook na tien jaar werkzaam aan de UA dankbaar voor het vertrouwen." (JD)
GOSSELIN -
Gosselin Logistics heeft in opdracht van haar partner en logistiek dienstverlener TKM Global (TATA STEEL) de coördinatie van een humanitair SOS luchtvrachtproject geassisteerd. Het Antwerpse bedrijf vervoerde op 6 mei 2021 vier cryogene zuurstofcontainers via wegtransport van Antwerpen naar de luchthaven van Oostende (zie foto). De zuurstofcontainers werden op de tarmac gelost om rechtstreeks in een Boeing C-17 van de Indiase Luchtmacht te laden. Het vliegtuig vertrok hierop naar India ter ondersteuning van de precaire noodsituatie die er door corona is ontstaan. (JD)
DOUANEVAKBONDEN -
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem deed enkele toezeggingen aan de douanevakbonden, waarop ze de stakingsaanzegging opschortten. De vakbonden leggen de toezeggingen nu voor aan de achterban. Het gemeenschappelijk vakbondsfront eist onder meer extra aanwervingen en voorrang bij de vaccinatie tegen COVID-19. De douaniers voerden vorige week nog actie aan de landsgrenzen. Eerder waren er al stiptheidsacties op Brussels Airport, Liege Airport en Zeebrugge. (MDV)
EXAMINATOREN -
Om de Vlaamse Examencommissie Binnenvaart klaar te stomen voor het afnemen van examens conform de nieuwe Europese richtlijn die vanaf januari 2022 in voege treedt, gaat De Vlaamse Waterweg op zoek naar 40 examinatoren. Zij moeten de commissie versterken aangezien de nieuwe richtlijn verplichtingen oplegt betreffende de praktijkexamens en ze de vernieuwde competenties moet volgen die in de richtlijn zijn opgenomen. Er wordt gezocht naar kandidaten met expertise als schipper, matroos, in radar, gevaargoed (ADN), lng of passagiersvaart. Met de invoering van de Europese richtlijn zullen de bekwaamheidsbewijzen gelden in de hele Europese Unie en wordt de arbeidsmobiliteit bevorderd. (KH)
VAARROUTE OOSTENDE -
Haven Oostende is er niet mee opgezet dat het Franse consortium rond energiegroep EDF doorgaat met de plannen voor een offshore windturbinepark tussen Duinkerke en de Belgische grens. De geplande locatie ligt in de weg van de historische vaarroute tussen Oostende en het Verenigd Koninkrijk. Haven Oostende en federaal minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld) pleiten voor diplomatiek overleg om de toegangsweg naar de haven te vrijwaren. De ontwikkelaars van het windturbinepark zijn van plan om dit jaar een bouwvergunning aan te vragen en in 2022 de werken te starten. (RJ)
BOREALIS -
Chemiebedrijf Borealis heeft op zijn site in de Antwerpse haven (Zwijndrecht) een demonstratie-eenheid voor warmterecuperatie in gebruik genomen. De installatie op basis van technologie van de UGent-spinoff Qpinch kan met een chemisch proces restwarmte inzetten die anders onbenut zou blijven. De eenheid zou jaarlijks 2.200 ton CO2 kunnen besparen. Borealis bekijkt of het de technologie verder kan opschalen en uitrollen naar andere sites in de wereld. (JVB)
WEGVERVOER UIT VIETNAM -
Het Nederlandse bedrijf Alblas biedt nu ook een wegtransportdienst tussen Vietnam en Europa aan. Na een proefrit tussen de voormalige hoofdstad Ho Chi Minh Stad en Duitsland blijkt dat deze verbinding haalbaar is. De transittijd bedraagt 21 dagen. Het traject van Vietnam naar Duitsland via China, Kazachstan, Rusland, Wit-Rusland en Polen is 13.000 km lang. Het wordt volledig over land afgelegd. Volgens Alblas is vervoer over de weg een interessant alternatief op deze ‘trade lane’ omwille van de capaciteitsproblemen in de zee- en spoorvracht en de torenhoge luchtvaarttarieven. De nieuwe dienst is voor volle vrachten en is geschikt voor de meeste producten (ook producten met batterijen). (PhVDo)