
Hapag-Lloyd heft vanaf 26 april een congestietoeslag voor de binnenvaart van en naar de havens van Antwerpen en Rotterdam, Euronav sloot een 'duurzame' kredietlijn van 80 miljoen euro af en Deutsche Post DHL stevent af op zijn beste kwartaal ooit.
HAPAG-LLOYD -
Rederij Hapag-Lloyd heft vanaf 26 april een congestietoeslag van 35 euro per container die per binnenschip van en naar de havens van Antwerpen en Rotterdam wordt vervoerd. Voor containers die gerelateerd zijn met de trade op de VS, gaat de toeslag pas in op 13 mei. De rederij volgt de ontwikkelingen in beide havens op de voet. Eerder trok ook al binnenvaaroperator Contargo zijn congestietoeslag op als gevolg van de Suezcrisis. Hapag-Lloyd is niet de eerste rederij die een congestietoeslag toepast. MSC maakt al jaren gebruik van zo’n toeslag voor binnenvaartcontainers. (KH)
CONTI-LINES -
Het schip 'CL Seven' van de drogebulkrederij Conti-Lines, onderdeel van de Antwerpse scheepvaartgroep Conti7, heeft het droogdok van Longshan Shipyard Zhoushan in China verlaten. Het schip voer binnen voor een periodiek onderhoud en werd uitgerust met een ballastwaterbehandelingssysteem. De 'CL Seven' opereert momenteel tussen China en de Zwarte Zee. Net zoals zijn zusterschepen 'CL Ebisu', 'CL Antwerp' en 'CL Century', vaart de 'CL Seven' onder Belgische vlag. Een video van in het droogdok kunt u hier bekijken. (JD)
ACT INTERNATIONAL -
Het Antwerpse transportbedrijf ACT International heeft zopas de eerste 5 exemplaren van een reeks van vijftien nieuwe zware trekkers in ontvangst genomen (zie foto). “Het gaat om drieassige trekkers van 530 pk van DAF Trucks, die bestemd zijn voor onze vijfassige combichassis. Met de extra as op de trekker zijn we zeker dat de maximale aslast nooit wordt overschreden”, zegt Niels Franck, planner bij het bedrijf. Leuk weetje: de nieuwe trekkers hebben een ‘gepersonaliseerde’ nummerplaat die begint met 2-ACT. Het bedrijf heeft nu 225 trekkers en 285 trailers (waarvan 19 combichassis) in de vloot. (PhVDo)
CMA CGM -
De Franse rederij CMA CGM, waarvan de oprichters afkomstig zijn uit Libanon, heeft een plan ingediend om de haven van Beiroet na de dodelijke explosie in augustus 2020 binnen drie jaar te heropbouwen. De kosten worden geschat tussen 400 en 600 miljoen dollar. Ook Duitse bedrijven hebben een apart miljardenproject onthuld dat de verplaatsing van de havenactiviteiten buiten het stadscentrum behelst. Een aanbesteding voor de exploitatie van een containerterminal in de Libanese hoofdstad zal eind april opnieuw van start gaan, waarbij zowel CMA CGM als MSC getipt zijn om een bod uit te brengen. (JD)
GESPERDE SPOORCORRIDOR -
De gevolgen van de grondverschuiving op de Rijn-Alpenspoorcorridor in de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz op 15 maart zijn nog niet opgelost. De belangrijke noord-zuidspooras blijft nog minstens tot 18 april onderbroken, zo meldt multimodaal operator Contargo. Hoewel de Duitse spoornetbeheerder DB Netz zegt dat goederentreinen gebruik kunnen maken van het spoor op de linker-Rijnoever, groeit het ongenoegen bij de spooroperatoren. Zij verwijten een gebrek aan communicatie en alternatieve routes. De meeste goederentreinen moeten volgens het Europese spoornetwerk NEE tot 300 kilometer omrijden. (KH)
EURONAV -
De Antwerpse tankerrederij Euronav sloot een kredietlijn van 80 miljoen euro af. Via die financiering wil Euronav zijn financiële buffers voor het dagelijkse cashbeheer versterken. Het gaat om 'duurzame' kredietlijnen, met voorwaarden die gelinkt zijn aan de vergroening van de tankervloot van de rederij. Ook zakte de koers van Euronav met 8% terug tot 6,64 euro door de recente terugval van de tankertarieven op de Londense Baltic Exchange. Dat meldt De Tijd. (JD)
DHL -
Op basis van voorlopige cijfers heeft Deutsche Post DHL Group het bedrijfsresultaat (ebit) voor het eerste kwartaal van 2021 op 1,9 miljard euro geraamd. Daarmee stevent DHL af op zijn beste eerste kwartaal ooit. Ter vergelijking: in dezelde periode van 2020 verdiende DHL 592 miljoen euro. DHL Global Forwarding, de expeditietak van DHL, verwacht een operationele winst van 215 miljoen euro tegenover 73 miljoen euro. "Een jaar na de pandemie zagen we in het eerste kwartaal van 2021 een aanhoudend momentum in e-commerce en een significante stabilisatie in de wereldwijde handel met toenemende lucht- en zeevrachtvolumes", meldt CEO Frank Appel. Op 5 mei worden de definitieve cijfers bekendgemaakt. (JD)