
Rederij CLdN stopt met de containerdienst tussen Rotterdam en Dublin, bijna de helft van de grote logistieke bedrijven meet volgens marktanalist Transport Intelligence zijn CO2-uitstoot niet en drie crewleden van het roroschip 'Byakko' zijn vermist.
NYK -
De Japanse rederij Ocean Network Express (ONE) heeft de klanten geïnformeerd dat er general average (averij grosse) is uitgeroepen voor de ‘NYK Delphinus’ (4.922). Dat containerschip voer in de AL5 Service van THE Alliance die Antwerpen met de westkust van Noord-Amerika verbindt, toen er op 14 mei brand uitbrak in de machinekamer. Het vuur kon snel geblust worden en de ‘NYK Delphinus’ ligt intussen al sinds 18 mei tegen de kant in Oakland. Als gevolg van de brand krijgen de reefercontainers aan boord geen stroom meer. (SV)
KALLOSLUIS -
Vandaag – vrijdag 28 mei – is de Kallosluis in de Antwerpse Waaslandhaven tot 20.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens baggerwerken. De sluis is gesperd voor alle scheepvaart. Het Havenbedrijf Antwerpen gaf opdracht tot de baggeractie nadat er een klacht was binnengekomen over slijkvorming in de sluis en voerde hiervoor de nodige dieptemetingen uit. (JD)
CONGESTIE RECHTEROEVER -
In het zog van de congestieproblematiek op de Antwerpse rechteroever door een tekort aan sluiscapaciteit, meldt het Havenbedrijf dat er "geen noemenswaardige klachten meer zijn binnengekomen en het aantal oponthouden sinds april is verbeterd tot binnen aanvaardbare normen." De gevolgen van de Suezcrisis laten zich wel nog duidelijk voelen. "Het is héél druk op de terminals en veel schepen komen 'out of window' aan", meldt Port of Antwerp. (JD)
HEINEKEN DUPE 'EVER GIVEN' -
De plannen van Heineken voor een emissieloze bierroute voor de binnenvaart lopen vertraging op omdat vijf benodigde batterijen nog op de 'Ever Given’ liggen, het schip dat in maart het Suezkanaal blokkeerde en sindsdien aan de ketting ligt in het Grote Bittermeer. De batterijen moeten deel uitmaken van de ‘Zes Pack’, een accu ter grootte van een container die vanaf de zomer een binnenvaartschip 40 tot 60 kilometer emissieloos moet laten varen. Zo’n schip bespaart per jaar 1.000 ton CO2 en 7 ton stikstof. De schepen moeten in de toekomst emissieloos bier van de brouwerij naar de Rotterdamse haven brengen. (AB)
AUTONOME TRUCK -
De Franse innovatieve constructeur Gaussin heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Hynamics om vier proefprojecten op de openbare weg op te zetten met autonome waterstof/elektrische 44-tonstrucks zonder cabine (zie foto). De tests beginnen eind 2021 op vier trajecten (van 5 tot 80 km) in Frankrijk. Met het oog op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs wil het bedrijf stille nachtelijke shuttles inzetten. Het voertuig is gebaseerd op het ‘skateboard’-concept, te zien in deze video. Hynamics is een dochter van EDF en produceert groene waterstof. Het beursgenoteerde Gaussin, dat autonome en/of elektrische voertuigen produceert, presenteerde onlangs een volledig autonome terminaltrekker. (PhVDo)
CLDN -
De Luxemburgse rederij CLdN heeft een punt gezet achter de containerdienst tussen Rotterdam en Dublin. Het containerschip ‘Edith’ van 707 teu, dat lange tijd onder de naam ‘Arx’ voer, werd deze maand mei aan de eigenaar Langh Ship teruggeleverd. De stopzetting van de lolodienst heeft te maken met de versterking van de rorodienst met de vrachters ‘Cadena 3’ en ‘Alf Pollak’, die beide ook behoorlijk wat containers kunnen meenemen. De ‘Edith’ werd intussen al gecharterd door Samskip om de capaciteit van de lijndienst Amsterdam – Dublin te verdubbelen en er een extra aanloop in Waterford aan toe te voegen. (SV)
VERMIST -
Drie bemanningsleden van het Japanse roroschip 'Byakko' worden vermist nadat hun schip is gezonken na een aanvaring met de Zuid-Koreaanse chemicaliëntanker 'Ulsan Pioneer' op de Japanse Binnenzee. Het gaat om de kapitein en twee ingenieurs. De 'Ulsan Pioneer' liep aanzienlijke schade op aan de boeg (zie foto), maar bleef overeind. Hoe het ongeluk precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. (JD)
GEEN CO2-METINGEN -
Bijna de helft van de grote logistieke bedrijven meet zijn CO2-uitstoot niet. Dat blijkt uit een onderzoek door Transport Intelligence (Ti) voor de Foundation for Future Supply Chain. Van de 184 grootste transport- en logistiekbedrijven wereldwijd (met een omzet van meer dan een miljard dollar) meten en publiceren er maar 105 ervan hun koolstofemissiegegevens, of slechts 57% van het totaal. “Dat is verontrustend, want zolang bedrijven hun emissies niet beginnen te meten, is het voor hen onmogelijk om programma's op te zetten om de uitstoot te verminderen”, zegt Ti’s CEO John Manners-Bell. Het roept ook vragen op, vermits het niet kan worden toegeschreven aan een gebrek aan middelen, wat voor kleine en middelgrote ondernemingen wel het geval kan zijn. (PhVDo)
MULTIMODAAL FRANKRIJK -
Milieuvriendelijke transportalternatieven zoals spoor en binnenvaart, blijven in Frankrijk onderbenut als gevolg van gebrekkige infrastructuur. Dat meldt BusinessAM op basis van een rapport van de commissie Ruimtelijke Ordening en Duurzame Ontwikkeling in de Franse Senaat. Het wegvervoer heeft in Frankrijk een aandeel in de modal split van bijna 90% tegenover gemiddeld 75% in de EU. Het aandeel van het spoor bedraagt zo’n 9% en van de binnenvaart ruim 2%. Het zware vrachtvervoer is verantwoordelijk voor 20% van de schadelijke uitstoot. Frans minister voor Transport Djebbari bevestigt de chronische onderinvestering in de spoorinfrastructuur en de slechte verbindingen met de havens die daarvan het gevolg zijn. Hij voorziet 5 miljard uit het economisch herstelplan voor investeringen in het spoor. In de binnenvaart kan het nieuwe kanaal Seine-Nord voor een boost zorgen. (KH)