
De Britse regering stelt de invoering van verdere controles op goederen van plantaardige en dierlijke oorsprong met een half jaar uit om eerst de impact van COVID-19 op te lossen. Fysieke checks van dieren komen er pas in maart 2022.
De Britse regering verlengt de overgangsperiode van zes maanden na de uitstap uit de Europese interne markt en douane-unie. De voor 1 april geplande start van vooraangiftes voor bepaalde producten van dierlijke oorsprong en niet-dierlijke voedingsproducten met een hoog risico, schuift op naar 1 oktober. Volledige grenscontroles zullen niet op 1 juli maar pas op 1 januari 2022 ingevoerd worden. De controles op levende dieren en plantaardige producten met een laag risico, komen er zelfs pas op 1 maart 2022.
“Met dat uitstel willen we de Britse ondernemingen eerst de kans geven om te focussen op herstel van de COVID-19-crisis. Daarom zullen de volledige grenscontroles pas vanaf 1 januari plaatsvinden. De bedrijven krijgen hierdoor meer tijd om zich op de nieuwe verplichtingen voor te bereiden. Door een geleidelijke aanpassing zal ook de kans op onderbrekingen verminderen”, zegt de Britse regering.
Extra voorbereiding
“Het uitstel is goed en slecht nieuws”, zegt Nicholas Courant, communicatiedirecteur van de federatie van de Belgische voedingsindustrie Fevia. “Enerzijds is het lastig dat de overgangsperiode langer zal duren. Velen willen dat de brexit eindelijk afgerond wordt. Anderzijds krijgen de bedrijven en overheden extra tijd om zich voor te bereiden. Er is nog steeds nood aan verduidelijking van de regels en aanpassing van procedures.”
Het nieuws viel tijdens uitgerekend een webinar van Fevia over de voorbereiding op de voedselveiligheidscontroles na de brexit. “Daar namen 120 mensen aan deel, wat aantoont dat de kwestie leeft bij onze bedrijven. Het Verenigd Koninkrijk (VK) is voor de Belgische voedingsindustrie de vierde grootste exportmarkt en bovendien groeiend. We waren daarom heel blij met het ordentelijke scheidingsakkoord.”
Impact trafiek
De Britse overheid stelt dat “de goederentrafiek tussen het VK en de EU in februari opnieuw het normale niveau bereikte”. Die bewering strookt niet met de signalen die door sommige transporteurs, havens en sectororganisaties uitgestuurd worden.
“Wat betreft export bestemd voor de Britse consumenten, ondervinden wij geen vermindering. Het land kan niet in zijn eigen voedselbehoeften voorzien en die miljoenen mensen zullen moeten blijven eten. Daarnaast sturen onze leden wel steeds meer trafiek met Ierland niet langer via het VK maar via rechtstreekse schepen”, zegt Courant.
Roel Jacobus