De Europese Commissie heeft vandaag de lidstaten opgeroepen om projectvoorstellen in te dienen. Dat kunnen ze tot 26 februari 2015. De projecten worden gesubsidieerd door de EU, maar medegefinancierd door de lidstaten. De selectie van de projecten en de toegekende subsidies worden in de zomer van 2015 bekendgemaakt.
“De middelen worden toegespitst op negen grote vervoerscorridors, die samen het kernnetwerk vormen en als slagader van de interne markt zullen. Er worden subsidies verleend om knelpunten weg te werken, de verbindingen tussen oost en west sterk te verbeteren en het grensoverschrijdend vervoer voor burgers en ondernemingen in de Unie te stroomlijnen,” aldus de Transportcommissaris Siim Kallas.
De middelen worden aan de lidstaten verleend via de Connecting Europe Facility (CEF). Via dit financieringsmechanisme investeert de EU in de periode 2014-2020 ruim 26 miljard euro in vervoer. Dat is een verdrievoudiging van het budget. Voor de periode 2007-2013 was ‘slechts’ 138 miljard euro uitgetrokken. Het bedrag van 11,9 miljard is de eerste tranche van het nieuwe budget bestemd voor vervoer.
Het nieuwe kernnetwerk moet tegen 2030 klaar zijn en de verbinding vormen tussen 94 belangrijke Europese havens met spoor- en wegverbindingen; 38 belangrijke luchthavens met een spoorverbinding naar grote steden; 15 000 km voor hoge snelheden aangepaste spoorlijnen; 35 grote grensoverschrijdende projecten om knelpunten weg te werken.
België
Van de negen grote vervoerscorridors zijn er drie die België aanbelangen. Het gaat om:
De corridor tussen de Noordzee en de Oostzee. Die verbindt de havens op de oostkust van de Oostzee met de havens van de Noordzee. De corridor zal Finland per ferry met Estland verbinden en voorts moderne weg- en spoorverbindingen bieden tussen de drie Baltische staten en Polen, Duitsland, Nederland en België. Ook de waterwegen, zoals het Mittellandkanaal, die de Oder met de Duitse, Nederlandse en Vlaamse havens verbinden, behoren tot deze corridor.
De Rijn-Alpencorridor, een van de drukste vrachtroutes van Europa. Die verbindt de Noordzeehavens van Antwerpen en Rotterdam met het Middellandse-Zeebekken in Genua. De corridor loopt via Zwitserland en een aantal belangrijke economische centra in het gebied rond de Rijn, de Ruhr, de Main en de Neckar en Milaan. Deze multimodale corridor omvat onder meer de Rijn als binnenvaartroute.
De Noordzee-Middellandse-Zeecorridor reikt van Ierland en het noorden van het VK via Nederland, België en Luxemburg tot de Middellandse Zee in zuid- Frankrijk. Deze multimodale corridor bestaat uit waterwegen in de Benelux en Frankrijk en beoogt, naast betere multimodale diensten tussen de Noordzeehavens, de Maas, Rijn, Schelde, Seine, Saône en Rhône, ook een betere verbinding tussen de Britse eilanden en continentaal Europa.
Klik hier voor een lijst van de negen grote Europese corridors.: