Het Antwerpse expeditiebedrijf Ocean Crown Logistics stuurt samen met hulporganisaties Hearts4Mercy en Road2Care een container hulpgoederen naar het zwaar getroffen Beiroet. Met hulp van rederij CMA CGM.
Bij het Antwerpse expeditiebedrijf Ocean Crown Logistics volgen ze de situatie in de zwaar getroffen havenstad Beiroet op de voet. Niet verwonderlijk, want eigenaar Ali Dayakh heeft Libanese roots. Het bedrijf sloeg de handen in elkaar met de hulporganisaties Hearts4Mercy en Road2Care om een lading hulpgoederen naar Beiroet te kunnen sturen. "Op korte tijd hebben we een eerste containerlading bij elkaar gekregen", zegt Ali Dayekh. "Het gaat om voeding, textiel, speelgoed, medisch materiaal en enkele fietsen. We hebben aandacht besteed aan de kwaliteit van het materiaal. We willen geen rommel sturen."
Met dank aan CMA CGM
De container ging vorige week vanuit Antwerpen de zee op en wordt eind deze week in Beiroet verwacht. Rederij CMA CGM neemt het overzeese transport voor zijn rekening, kosteloos. "Ter plaatse werken we samen met mensen die we al tien jaar kennen, zodat we erop kunnen rekenen dat de spullen op de juiste plek terechtkomen", zegt Dayekh. "We willen alle meewerkende organisaties bedanken voor de steun."
Dit eerste, vrij bescheiden transport, is de voorbode van gelijkaardige initiatieven in de toekomst. "Dergelijke initiatieven moet je goed plannen", weet Dayekh. "We werken nu met een drietal magazijnen voor de opslag van de hulpgoederen. Er komt hulp uit verschillende hoeken, je merkt duidelijk dat deze kwestie leeft in de havencommunity."
Rotterdamse expertise naar Beiroet
Afgelopen week is ook een kleine delegatie van het ministerie van het Nederlandse Buitenlandse Zaken en het Havenbedrijf Rotterdam naar Beiroet afgereisd. Doel van die publieke missie is na te gaan hoe Nederland Libanon kan steunen bij het herstel van de haven.
Douane ter plekke
Ook Bob Van den Berghe, de Belgische topman van het Container Control Programma (CCP) bij VN-agentschap UNODC, is afgereisd naar Beiroet. "De explosie in de haven van Beiroet heeft zware gevolgen voor ons UNODC-personeel in Beiroet, maar ze hebben hun taken in deze moeilijke omstandigheden zo goed als mogelijk verdergezet. Hetzelfde kan niet gezegd worden van onze Libanese CCP partners van de douane. UNODC CCP heeft van de directeur-generaal van de douane en zijn senior management een schrijven ontvangen waarbij werd verzocht om Libanon bij te staan wat betreft het bestendigen en verderzetten van de commerciële en handelsactiviteiten in het land", laat Van den Berghe weten. Zijn missie wordt ondersteund met fondsen uit de VS, Noorwegen en Australië.
Alternatief Tripoli
Volgens Van den Berghe is de containerterminal in de haven van Beiroet relatief licht beschadigd en kan er dus containeractiviteit worden uitgevoerd. Eerst moet er wel duidelijkheid komen over de impact van de ramp op het containerverkeer in de regio. De haven van Tripoli geldt als alternatief, maar beschikt niet over dezelfde faciliteiten als de haven van Beiroet. Het blijft dus de vraag hoe Tripoli zal omgaan met de toegenomen containertrafiek. "De bedoeling is dat we de Libanese Autoriteiten zullen bijstaan opdat de operaties optimaal en zonder vertraging kunnen verlopen in beide havens", zegt Van den Berghe.
De VN-officials willen de Libanese autoriteiten ook bijstaan in de respons op toegenomen luchtvrachtvolumes via de internationale luchthaven Rafiq Hariri. "Vooraleer die bijstand te verschaffen, dient er wel een technische evaluatie opgemaakt te worden om te bepalen hoe we Libanon op de best mogelijke manier kunnen bijstaan. Vandaar dat ik ben afgereisd naar Beiroet om de beoordeling/analyse te maken. Het is sowieso onze bedoeling om samen met Libanon een ‘fast track clearance and examination’-procedure op punt te stellen opdat we alle inkomende containers/cargo met hulpgoederen, medische apparatuur, bouwmaterialen, medicijnen enzovoort. zo snel mogelijk ter plaatse kunnen krijgen om de Libanese bevolking bij te staan met de heropbouw van het land en de stad. We werken hieromtrent samen met enkele van de voornaamste scheepslijnen.
Michiel Leen