De ramp in Beiroet laat expediteur Ali Dayekh niet onberoerd. Niet alleen is het een immense uitdaging om de trafieken richting Libanon draaiende te houden, met zijn Libanese roots beseft Dayekh als geen ander welke problemen het land nog wachten.
Ali Dayekh is eigenaar van het Antwerpse expeditiebedrijf Ocean Crown Logistics, dat een grote expertise heeft in de handel met het Midden-Oosten. Dayekh is dus goed geplaatst om de gevolgen in te schatten van de explosie die de haven van Beiroet dinsdag trof. "Het heeft even geduurd voordat we een goed zicht hadden op de impact ter plaatse", zegt Dayekh. "We krijgen veel vragen van klanten: wat met onze containers? Ons bedrijf heeft namelijk veel klanten en contacten in Libanon."
Tripoli niet evident
"De haven ligt zo goed als stil. Begrijpelijk, want de schade is enorm. Zelfs de magazijnen van LCL, drie kilometer van de explosie vandaan, liggen plat", gaat hij verder. Momenteel wordt vooral naar de haven van Tripoli gekeken als alternatief. Dat is ook een piste die rederij CMA CGM onderzoekt. "Dat is minder evident dan het lijkt", zegt Dayekh. "In Tripoli werkt bijvoorbeeld de douane heel anders dan in Beiroet. Het komt erop aan om zo snel mogelijk contacten ter plaatse te leggen om snel tot een oplossing te komen."
Libanese roots
De situatie in Beiroet gaat Dayekh ook persoonlijk aan het hart. Hij heeft Libanese roots. "Deze ramp is voor het land de druppel die de emmer doet overlopen. Er zijn al veel problemen, de middenklasse verarmt zienderogen door de zware inflatie. Laat ons hopen dat deze ramp de ogen opent van de internationale politiek, zodat die inziet dat het land financiële en infrastructurele steun nodig heeft."
Een contactpersoon van het bedrijf raakte lichtgewond. "Op beelden die ik kon bekijken, is te zien dat glasscherven in de muren zijn gedrongen, zo sterk was de explosie", zegt Dayekh. "Het is een geluk bij een ongeluk dat de explosie rond 18.00 uur 's avonds plaatsvond, wanneer de meeste kantoorwerkers op weg naar huis waren. Anders waren er vast meer slachtoffers gevallen. Er werken tienduizenden mensen in het getroffen gebied."
Zestien arrestaties
Intussen zijn zestien medewerkers van de haven van Beiroet opgepakt in verband met de explosie, meldt Belga. De Libanese militaire aanklager, Fadi Akiki, zei in een verklaring dat achttien stafmedewerkers van de haven van Beiroet waren opgeroepen voor ondervraging, van wie er zestien in hechtenis blijven in afwachting van verder onderzoek. Het gaat om haven- en douanebeambten, net als onderhoudsmedewerkers en hun managers, zei Akiki. De regering van Libanon liet woensdag al alle havenfunctionarissen van Beiroet die sinds 2014 toezicht hebben gehouden op opslag en beveiliging, onder huisarrest plaatsen.
Rus ondervraagd
De politie van Cyprus meldde donderdag ook nog dat ze een Rus heeft ondervraagd die gelinkt zou zijn aan de boot die in 2013 het ammoniumnitraat naar Beiroet had gebracht. Het schip had moeten doorvaren naar Mozambique, maar was nooit vertrokken door technische problemen en het niet respecteren van de maritieme regels. De lading werd in een hangar geplaatst en het schip zonk uiteindelijk. Volgens de advocaten van de bemanning van het schip hadden de eigenaar en de bemanning de Libanese autoriteiten gewaarschuwd over het ontploffingsgevaar van de lading.
Michiel Leen