Het Marine Environment Protection Committee van de IMO liet een studie uitvoeren naar de beschikaarheid van brandstof met laag zwavelgehalte. Op basis van de resultaten wil de IMO in oktober beslissen of de overschakeling van een zwavellimiet van 3,5% naar 0,5% buiten de Emission Control Area’s (ECA’s), waar reeds een limiet van 0,1% geldt, in 2020 van kracht wordt of wordt uitgesteld tot 2025.
De resultaten van de studie zijn bekend en volgens de IMO blijkt daaruit dat er vanaf 2020 voldoende zwavelarme brandstof beschikbaar zal zijn en de globale zwavelrichtlijn dus binnen vier jaar kan geïmplementeerd worden.
Of toch niet
Uit een onderzoek in opdracht van de Baltic and International Maritime Council (BIMCO) en de oliesector blijkt echter het tegengestelde. Volgens sommige bronnen zou dit de gesprekken met betrekking tot de implementering van de richtlijn kunnen bemoeilijken of zelfs leiden tot uitstel van een beslissing. Sommige landen zullen daar immers gebruik van maken om de invoering van de globale zwavelrichtlijn zolang als mogelijk uit te stellen, zelfs tot na 2025.
Volgens de niet-gouvernementele organisatie Transport & Environment zullen we bij een uitstel allen de prijs moeten betalen voor het verder blijven inademen van toxische stoffen.
Tegenstrijdige studies
Bij de studie in opdracht van de IMO, die werd uitgevoerd door het onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft, werden drie scenario’s gehanteerd: een hoge, lage en basisvraag naar zwavelarme brandstof. Ze concludeerde daaruit dat de raffinage-industrie voldoende scheepsbrandstof van de vereiste kwaliteit kan produceren.
Het Amerikaanse EnSys dat de studie in opdracht van BIMCO en de oliesector uitvoerde, zegt dat volgens haar vraaganalyse slechts een beperkt aantal schepen zal gebruik maken van scrubbers tegen eind 2019. De meerderheid zal daardoor afhankelijk zijn van de levering van brandstof met een zwavelgehalte van 0,5%. Modellen tonen volgens de onderzoekers aan dat het uiterst moeilijk of zelfs potentieel onmogelijk zal zijn voor de raffinagesector om aan de vraag naar zwavelarme brandstof te voldoen en tegelijkertijd aan alle andere vragen te beantwoorden zonder dat er overschotten of tekorten zullen ontstaan.
Eerder had ook al de bunkersector verenigd in IBIA zijn ongerustheid over een marktverstoring geuit. Volgens de bunkerorganisatie zal een overschakeling naar de 0,5%-limiet, of die nu in 2020 of pas in 2025 plaatsvindt, sowieso voor een ongeziene aardverschuiving zorgen in zowel de raffinagesector als in de scheepvaart. Het zou volgens de organisatie onrealistisch zijn te veronderstellen dat een transitie van die schaal, van een leien dakje loopt. Ze verwacht dat de overschakeling niet enkel zal leiden tot tekorten, maar dat ze ook een impact zal hebben op de prijs van gedestilleerde producten wereldwijd.
Onzekerheid
Voor de scheepvaartsector zorgen de tegenstrijdige conclusies voor onzekerheid, aldus de Deense redersvereniging tegenover ShippingWatch. Ze hoopt dat er in het najaar toch kan beslist worden ondanks het feit dat beide studies elkaar tegenspreken. “Wij willen in de eerste plaats weten of de implementering nu in 2020 of in 2025 zal plaatsvinden. Onze leden moeten zich kunnen voorbereiden alvorens de richtlijn in voege treedt en 2020 is niet veraf meer. Het is dus hoog tijd voor een beslissing”, aldus de reders.