De vakbond organiseerde gisteren ledenvergaderingen “vanwege het mislukken van het overleg over werkzekerheid in de containersector”. Daar kwamen naar verluidt ruim 800 dokwerkers op af.
Op tafel lag een voorstel om gedurende drie dagen in december en drie dagen in januari actie te voeren. Die werd met een grote meerderheid goedgekeurd. Volgende week wil FNV Havens een “actiedraaiboek” opstellen en een “woord van orde” uitvaardigen.
Volgens sommige bronnen zouden de eerste stakingen rond 10 december kunnen starten. Maar FNV Havens heeft blijkbaar niet de intentie om ze op voorhand aan te kondigen.
Havenbedrijf op de korrel
Nationaal secretaris Niek Stam (rechts op de foto) schoof de schuld voor de sociale patstelling in de Rotterdamse containerbehandeling vooral in de schoenen van Havenbedrijf, “veroorzaker van de werkgelegenheidsproblemen” met de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Het havenbestuur krijgt het verwijt dat het zich niet gedraagt als “een neutrale derde”, dat het niet genoeg geld op tafel legt, en dat topman Allard Castelein zich negatief heeft uitgelaten over de werkzekerheidseis (tot in 2024) van de bonden.
Stam goochelt daarbij met cijfers: “Wel 200 miljoen nettowinst per jaar opstrijken, wel 2,9 miljard euro investeren in Maasvlakte Twee, wel jaarlijks minimaal 9 miljoen euro korting uitdelen aan rederijen, wel natuurschade van de aanleg van de Tweede Maasvlakte compenseren, maar geen 6,5 miljoen euro voor de havenarbeiders die de haven hebben grootgemaakt."
De terminaloperatoren worden er in de eerste plaats van beschuldigd dat ze “wegkruipen achter de rug van de havenbeheerder” en “niet opkomen voor hun eigen mensen”.
"Wel veel bereikt"
In een reactie aan Nederlandse media veegt Allard Castelein de kritiek van FNV Havens van tafel. Er was naar zijn zeggen in het overleg tussen bonden, werkgevers en Havenbedrijf wel veel vooruitgang geboekt om banenverlies in de Rotterdamse containerbehandeling te voorkomen. Het zijn de bonden die van de onderhandelingen zijn weggestapt, onderstreept hij.
Hij voegde daar aan toe dat het Havenbedrijf de terminaloperatoren niet kan dwingen om op de eisen van de dokwerkersorganisaties in te gaan, zeker wanneer die met onhaalbare verzuchtingen komen aandraven zoals werkzekerheid over een periode van negen jaar.