De havens van Amsterdam, Rotterdam, Zeeland Seaports, Groningen Seaports en Den Helder en de redersvereniging KVNR slaan daarvoor de handen in elkaar met de overheid, afvalinzamelaars, scheepsleveranciers, inspectiediensten en milieuorganisaties.
“Met deze Green Deal zetten we ons niet alleen in om het blauwe hart van onze planeet kloppend te houden”, zei minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen bij de ondertekening van het charter. “We leveren ook een bijdrage aan een sterke internationale positie van onze maritieme sector.” Schultz wil verder timmeren aan een geharmoniseerde handhaving en financiering van afvalafgifte tussen Europese havens, zei ze.
In de Nederlandse havens geven steeds meer schepen hun afval af. In 2005 werd in totaal een kleine 100.000 m³ afgegeven, in 2013 bijna 260.000 m³, goed voor “13.000 volle vuilniswagens”. In 2005 gaf nog een op de drie schepen zijn afval af bij aanloop in een Nederlandse haven, in 2013 deden twee op de drie schepen dat.
De strijd tegen ronddrijvend plastic op de oceanen klimt steeds hoger op de milieuagenda. Wereldwijd komt ongeveer 80% van het mariene zwerfvuil van het land en 20% van scheepvaart en visserij. Voor de Noordzee zou de verhouding op 60/40 liggen. Drijvend zwerfvuil op zee bestaat voor ongeveer driekwart uit plastic. Vissen eten naar verluidt elk jaar tussen de 12 en 24 miljoen kilo plastic.